Ziua romilor, marcată la Zalău

Ziua Internaţională a Romilor a fost marcată luni, 8 aprilie, la Zalău, printr-un eveniment organizat de Asociația pentru Combaterea Sărăciei Sălaj, în colaborare cu Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj.

“Romii au dat României oameni de valoare în diverse domenii, personalități care au demonstrat că, prin educație, cu dragoste și respect pentru părinți, pentru țară, dar și cu credință în Dumnezeu, se poate învinge orice obstacol și se poate reuși în viață. Această realitate ne arată că fiecare individ, indiferent de etnie ori de mediul din care provine, are potențialul de a contribui la progresul unei societăți. Pentru a construi o comunitate incluzivă, unde toți oamenii beneficiază de oportunități egale, este esențial să ne unim forțele. Să depășim prejudecăți și bariere, să luptăm împotriva discriminării, să cultivăm toleranța și respectul reciproc!”, a transmis, cu acest prilej, Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

“Este un moment de recunoaștere a diversității culturale și etnice care îmbogățește şi judeţul nostru, unde trăiesc aproape 17.000 de cetăţeni de etnie romă. În această zi aniversară este important să ne amintim că încă există provocări semnificative care trebuie abordate pentru a asigura că toți cetățenii noștri se bucură de drepturi egale și de oportunități echitabile. Discriminarea și marginalizarea încă persistă și trebuie să ne unim eforturile pentru a le depăși. Trebuie să lucrăm împreună pentru a construi un viitor în care toți cetățenii noștri să se simtă valorizați și incluși, într-un viitor mai luminos și mai incluziv pentru toți”, a transmis, de Ziua Romilor, Dari Toma, prefectul judeţului Sălaj.

Ziua Internațională a Romilor este sărbătorită anual în data de 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni.

În județul Sălaj trăiesc aproape 17.000 de cetăţeni de etnie romă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *