Ziua Mondiala a Consumatorilor

In data de 15 martie se sarbatoreste, in fiecare an, Ziua Mondiala a Consumatorilor. Cu aceasta ocazie, inspectorul sef adjunct al OPC Salaj, Dorina Rednic, a amintit vineri, 13 martie, intr-o conferinta de presa, cateva dintre drepturile fundamentale ale consumatorilor, si anume, dreptul la securitate, la informare, dreptul de a fi ascultat si dreptul de a alege produse si servicii. Importanta acestei zile va fi reliefata printr-o serie de actiuni de informare si prin finalizarea fazei judetene a concursului pe teme de protectia consumatorilor “Alege! Este dreptul tau”, care va avea loc marti, 17 martie, la Liceul Sportiv “Avram Iancu” din Zalau. Elevii finalisti vor merge mai departe la etapa nationala care se va desfasura pe litoral. Acest concurs este organizat de Ministerul Educatiei in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
“Salajul este judetul cu cele mai multe asociatii pentru consumatori. Sunt noua asociatii nonprofit, din care patru in Zalau. Celelalte sunt in Aghires, Ciumarna, Criseni, Hida si Panic”, a mai adaugat Rednic. Acestea au parte de sustinerea OPC-ului pentru a organiza actiuni de informare in mediul rural prin impartirea de pliante. Scopul lor este de a sesiza Protectia Consumatorilor in legatura cu neregulile referitoare la respectarea standardelor produselor sau serviciilor. In urma controalelor efectuate de catre inspectori s-a constatat ca atat operatorii economici cat si consumatorii din mediul rural nu cunosc drepturile si obligatiile pe care le au.
In Romania, drepturile consumatorilor au fost stipulate prin lege in 1992, prin Ordonanta Guvernului nr.21.
Ziua de 15 martie 1962 reprezinta momentul istoric al nasterii miscarii mondiale privind protectia consumatorilor. Mai tarziu, Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori a declarat aceasta zi “Ziua Mondiala a Consumatorilor”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *