ianuarie 29, 2023

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului va fi marcată duminică, 24 ianuarie, la Șimleu Silvaniei.

În programul activităților sunt incluse, printre altele, vizitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu (Bădăcin), vernisajul expoziție Mica Unire, la C.N.I.P.T Șimleu Silvaniei, o masă rotundă la Primăria orașului Șimleu Silvaniei, precum și o serie de evenimente la Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei (video-interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului, celebrarea supraviețuitorilor Holocaustului – intervenție online din New York cu Elly Berkovits Gross, prezentarea activităților din cadrul înfrățirii dintre Șimleu Silvaniei și Petach Tikva, Israel). Ceremonia oficială cu ocazia zilei de 24 Ianuarie, de la Bustul lui Simion Bărnuțiu, din Zalău, este inclusă tot în cadrul acestor manifestări.

„Iuliu Maniu – Drept între Popoare” este tema principală a evenimentului organizat duminică, 24 ianuarie, de Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

„Una dintre acuzaţiile de care s-a folosit propaganda comunistă de-a lungul timpului pentru a denigra personalitatea lui Iuliu Maniu a fost cea de naţionalism excesiv şi antisemitism. Datele pe care le deţinem demonstrează contrariul şi anume că atitudinea lui Iuliu Maniu faţă de minorităţile etnice nu a fost niciodată discriminatorie. În acest sens în 24 ianuarie 2021 vă invităm să participați la activitatea „IULIU MANIU – DREPT ÎNTRE POPOARE”, transmisă live din Muzeul Holocaustului din Șimleu, începând cu ora 16,00”, precizează preotul Cristian Borz.

„Drept între popoare” (ebraică : חסיד אומות העולם Hasid Umot HaOlam) este un titlu acordat în viață sau post mortem, de statul israelian prin intermediul institutului Yad Vashem, pe baza unei legi speciale a Knesset-ului (parlamentul israelian), martirilor și eroilor ne-evrei care, în vremea Holocaustului, în condiții vitrege, când purificarea etnică, jaful, crima și oportunismul deveniseră politică de stat, considerate naționalism și răsplătite cu medalii și onoruri – și-au riscat viața, familia și averea pentru a-și păstra omenia și iubirea aproapelui, ajutându-i și salvându-i pe evreii prigoniți. Potrivit Wikipedia, România figurează cu 54 de „Drepți între popoare”, în realitate, aproape 70, considerând titlurile colective, acordate în câteva cazuri, pe familie.

Singurul deţinător al distincţiei “Drept între popoare” din Sălaj a fost Alexandru Cherecheş, din Şimleu Silvaniei, ce a decedat în 2013, la  vârsta de 86 de ani. În 2009 Jonathan Rosenzweig, secretar în cadrul Ambasadei Israelului la Bucureşti i-a oferit înalta distincție lui Alexandru Cherecheș, care a reușit în 1944 să salveze viața a trei evrei care erau condamnați să fie deportați în lagărele de exterminare naziste.

Evenimentul comemorativ din anul 2021 de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al primăriei orașului Șimleu Silvaniei și va fi transmis online, live.

Au dat curs invitației de a fi prezenți la evenimentul de comemorare: E.S. Adrian Zuckerman – fost Ambasador al Satelor Unite ale Americii, E.S. Andrei M. Grinkevich – Ambasador Belarus, Ministru Consilier Igor Iniuskin – Ambasada Federației Rusia,Consul Csige Sandor – Consulatul Ungariei la Cluj, E.S. Virgil Bercea – Episcopia Greco-Catolică Oradea.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj, al Primăriei orașului Șimleu Silvaniei și al Casei Memoriale ”Iuliu Maniu” Bădăcin.

1 thought on “Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

  1. Zukerman ar trebui luat cu pietre pt propaganda făcută ciumei cacanii.Cel mai sinistru ambasador american, care a fost acreditat in Romania.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut