noiembrie 27, 2022

Ziua Imnului va fi sarbatorita oficial la Zalau

Institutia Prefectului Judetului Salaj, in colaborare cu institutiile abilitate, organizeaza sambata, 29 iulie, la ora 10.00, ceremonialul dedicat Imnului National, la intrarea in Parcul Central al Municipiului Zalau. Ziua Imnului National este sarbatorita in fiecare an, incepand din 1998, pe data de 29 iulie.

Primaria Zalau organizeaza la randul ei o adunare publica care va dura 30 de minute, cu scopul desfasurari manifestatiilor prilejuite de celebrarea Zilei Imnului si estimenaza ca vor participa circa 300 de persoane. Responsabil de organizarea evenimentului este Calin Fort, administratorul municipiului.
Politia Municipiului Zalau va dirija circulatia in intersectia din fata Galeriilor Meses, zona ceas, iar Politia Locala va asigura restrictionarea circulatiei pietonale la locul desfasurarii manifestatiilor.
Sa vedem daca Primaria va reusi sa mobilizeze 300 de zalauani, asa cum promite, avand in vedere ca anul trecut, la manifestarea organizata pe platoul de marmura din fata Prefecturii s-au adunat in jur de o suta de persoane la defilarea trupelor de la Ministerului Apararii Nationale, jandarmi, lucratori ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

“Desteapta-te, romane” este simbol al Revolutiei Romane de la 1848

Pe 29 iulie 1848, “Desteapta-te, române!” a fost cântat pentru prima data în Parcul Zavoi din Râmnicu Vâlcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumatate de secol, “Desteapta-te, române!” a fost ales, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, imnul national al României, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.
Ziua de 29 iulie a fost desemnata, în 1998, Ziua Imnului National al României – “Desteapta-te, române!”, simbol al unitatii Revolutiei Române de la 1848.
În varianta prescurtata, imnul contine patru strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei “Un rasunet”.
Versurile imnului national actual al României apartin lui Andrei Muresanu (1816 – 1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796 – 1854), cunoscut poet si culegator de folclor.
Imnul de stat al României, “Desteapta-te, romane”, este alcatuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpreteaza strofele 1, 2, 4 si 11.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *