Ziua Imnului National sarbatorita la Zalau. Istoricul salajean Marin Pop: ‘Sanul maicii mele’ cantec religios bizantin la baza imnului ‘Desteapta-te Romane”

(sursa foto Institutia Prefectului)

rn

Luni, 29 iulie 2019, au avut loc la Zalau, la intrarea in Parcul Central, activitatile organizate de Ziua Imnului National. Dupa cermonialul religios, cercetatorul dr.Marin Pop a vorbit despre simbolistica Imnului National, iar subprefectul Vegh Alexandru a transmis mesajul din partea Guvernului si al Institutiei Prefectului. Pentru intepretara vocala a imnului national a fost invitata soprana Madalina Colcer. Dupa intonarea imnului a avut loc defilarea plutoanelor militare si a fanfarei.

rn

In discursul cercetatorului dr. Marin Pop in fata zalauanilor si a oficialitatilor prezente despre Imnul"Desteapta-te romane" s-a amintit ca actualul imn al Romaniei a fost cantat pentru prima data in mod oficial in parcul Zavoi din Ramnicul Valcea, la vremea respectiva fiind Gradina Publica la initiativa domnitorului Stirbei Voda. La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriot "Un rasunet" scris de Andrei Muresan si publicat pentru prima data in suplimentul revistei "Foaie pentru inima si literatura" la 21 iulie 1848 pe o melodie culeasa de Anton Pann. La Brasov exista un Muzeu al Casei Muresenilor, iar dr.Marin Pop sustine ca, cercetatori de acolo insista ca sa fie recunoscuta ca si casa al Imnului National, acestia venind cu ipoteza (la care si dr. Marin Pop subscrie) ca si muzica imnului se datoreaza tot lui Andrei Muresan. Se mentioneaza ca la un eveniment cultural romanesc la Scheiile Brasovului in iunie 1848, Andrei Muresan l-ar fi rugat pe un colaborator a lui Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, sa interpreteze mai multe melodii, printre care si din "Sanul maicii mele", despre care Marin Pop spune ca este un "extraordinar salm si cantec religios vechi de origine bizantina" pe care il putem gasi pe internet ca sa ne convigem ca acest cantec religios este de fapt la originea imnului national. Acest cantec a fost prelucrat si pus pe ritmuri mai energice, revolutionare si asa a patruns in vechiul Regat si a fost intepretat la Ramnicul Valcea.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *