decembrie 1, 2022

Ziua Imnului National, ‘Desteapta-te Romane’ din amorteala si somnul cel de moarte (al ratiunii)

Luni, 29 iulie 2019, la intrarea din Parcul Central din Zalau, de la ora 10:00, vor avea loc activitatile specifice sarbatoririi Zilele Imnului National al Romaniei (Salutul Garzii de Onoare, Intonarea Imnului, discursuri din partea oficialitatilor si defilarea Garzii). Ziua imnului national a fost proclamata prin Legea nr.99/26 mai 1998.

rn

Anul acesta se implinesc 171 de ani de cand Andrei Muresan a compus versurile pentru poemul "Desteapta-te, romane!", denumit in timpul Revolutiei din 1848 "Un rasunet".

rn

Acest cantec a insotit si inspirat romanii in toate momentele cruciale prin care a trecut tara si poporul nostru, cum ar fi Razboiul de Independenta (1877-1878), Primul si al Doilea Razboi Mondial, dar si in momentele dramatice si dureroase cand Basarabia a fost rapita sau cand 23 august 1944 intreag tara a fost ocupata de invadatorul sovietic sub pretextul "eliberarii", care ne-a adus 45 de ani de cel mai crunt comunism in Europa de Est.

rn

Un fapt pe care vreau sa-l reamintesc si pe care unii ar putea sa-l confirme, a fost cand in decembrie 1989, pe bulevardul Mihai Viteazul din Zalau, la primele ore ale "Revolutiei" a rasunat acest cantec "Desteapta-te, romane!" din boxele unui restaurant numit "Pescarusul" (care nici peste nu mai servea), care a dat curaj salajenilor sa se adune pe platoul de marmura si sa scandeze lojinici impotriva comunistilor si a dictaturii lui Nicoale Ceausescu.

rn

"Desteapta-te, romane!" a redevenit Imnul de Stat al Romaniei imediat dupa aceasta "Revolutie". De atunci si pana astazi ceea ce inflacara poporul sa ia atitudine ori de cate ori era necesar, nu prea mai are efect. Astazi ne multumim sa-l cantam doar cu gura, nu si cu sufletul, iar la Zalau sa-l sarbatorim doar prin manifestari sterile, bune doar de a justificat activitatea unora. Oastea nu prea mai exista, si nici vorba sa mai fie si crestina, iar referendumul pentru familie a dovedit-o din plin. Acum ne ducem viata intr-o aparenta libertate, nimeni nu mai striga "moarte" la adresa tiranilor autohtoni ca e considerata instigare la violenta. Totusi, nu poti sa nu simti ceva, aceea chemare cand auzi "Desteapta-te romane"…asa-i ca simti?

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *