septembrie 30, 2022

Ziua Imnului este sarbatorita duminica la Zalau, pe platoul de marmura

Institutia Prefectului Judetului Salaj, in colaborare cu institutiile abilitate, organizeaza duminica, 29 iulie, la ora 12.15, ceremonialul dedicat Imnului National, pe platoul de marmura.  Ziua Imnului National este sarbatorita in fiecare an, incepand din 1998, pe data de 29 iulie.

rn

Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumatate de secol, "Desteapta-te, române!" a fost ales, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, imnul national al României, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.
Ziua de 29 iulie a fost desemnata, în 1998, Ziua Imnului National al României – "Desteapta-te, române!", simbol al unitatii Revolutiei Române de la 1848.
În varianta prescurtata, imnul contine patru strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei "Un rasunet".
Versurile imnului national actual al României apartin lui Andrei Muresanu (1816 – 1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796 – 1854), cunoscut poet si culegator de folclor.
Imnul de stat al României, "Desteapta-te, romane", este alcatuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpreteaza strofele 1, 2, 4 si 11.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.