Evenimentul s-a bucurat de prezenta Altetei Sale principele Radu al Romaniei
Presarati pe-a lor morminte
Celebrarea „Zilei Eroilor” a avut in acest an o incarcatura deosebita pentru zalauani. Doua au fost evenimentele care au dat valoare la superlativ, acestei sarbatori – o lectie de demnitate si pietate, oferita de Alteta Sa, printul Radu al Romaniei, si o lectie de unitate, din care au putut invata toti cei care au participat la slujba religioasa din Cimitirul Eroilor, unde au slujit preoti ai trei culte: greco-catolic, romano-catolic si reformat. Eroii neamului au fost omagiati si de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe, in frunte cu episcopul Petroniu Florea, printr-o slujba de pomenire, care a avut loc in curtea Catedralei „Inaltarea Domnului”, dupa sfanta liturghie.
Alteta Sa principele Radu a participat si la slujba ortodoxa oficiata de episcop, iar apoi, impreuna cu oficialitatile locale si judetene, s-a deplasat la Cimitirul Eroilor, unde a asistat la serviciul religios si la parada militara.
Unitate in diversitate
Rand pe rand, institutiile, partidele politice si organizatiile de veterani, prin reprezentantii lor, au depus jerbe de flori la Monumentul Eoilor, iar prefectul Ionel Ciunt, viceprimarul Zalaului, Daniela Cota, Iulian Mereuta, presedintele Asociatiei „Cultul Eroilor” Salaj, si nu in ultimul rand, Alteta Sa, principele Radu, au tinut scurte alocutiuni. Membrul Casei Regale (institutie alaturi de care Romania si-a dobandit independenta si s-a constituit ca stat unitar) a vorbit celor prezenti despre valorile fundamentale ale unei societati care se doreste democratica. Credinta, solidaritatea si competenta au stat(si trebuie sa ramana), dupa cum spunea principele, la baza oricaror realizari importante din istoria poporului roman. „Romania a facut pasi inainte cand a existat unire, iar cand am fost dezbinati am facut doar pasi inapoi”, a spus Alteta Sa. Iar lectia de solidaritate si unitate (fie ea si in diversitate) se afla chiar langa principe, ilustrata elocvent prin prezenta preotilor a trei culte diferite.
Cu mai multe detalii, privind vizita Altetei Sale in judetul Salaj vom reveni in urmatoarea editie a ziarului nostru.