Ziua canepii va fi sarbatorita la Gradina Botanica din Jibou și la Gradina Zmeilor

Primaria comunei Balan, Gradina Botanica ”Vasile Fati” Jibou, împreuna cu Asociația Culturala Tradiții și Identitate (ACTIS) și cu sprijinul Centrului de Cultura și Arta al Județului Salaj, organizeaza sarbatoarea „Ziua Cânepii”, eveniment inițiat pentru promovarea proiectului „Drumul inului și cânepii”, proiect de  pastrare și continuare a identitații și tradițiilor noastre ancestrale. Manifestarea se va desfașura în zilele 5 și 6 august. 

Vineri, 5 august, la Gradina Botanica „Vasile Fati” Jibou, între orele 9 – 14, se va organiza o masa rotunda, comunicari și dezbateri, cu specialiști în domeniu și autoritați. Se vor prezenta noi posibilitați de cultura, procesare și valorficare a cânepii românești în sistem industrial și gospodaresc.
Sâmbata, 6 august, la Gâlgaul Almașului, într-un cadru natural deosebit, la Gradina Zmeilor, va avea loc întâlnirea oamenilor interesați de cultura plantelor tehnice, de procesare, de asociere în cooperative, de stop_coloana promovarea  produselor locale prin lanțuri scurte de vânzare, de realizarea unui circuit agro-turistic, ca alternativa de dezvoltare economica a comunitaților locale. Aici se vor desfașura activitați culturale și educative, ateliere de lucru și demonstrative (cusut și brodat tradițional, papuși cu noduri, teatru popular și de papuși, zidarie de cânepa cu var („murus dacicus”). Se va promova casa de cânepa, construcție experimentala și demonstrativa, inspirata din fagurele albinelor, proiect realizat cu sprijinul arhitectei Ileana Mavrodin, de la Casa Verde.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *