Ritualuri dyonisiace si bucatarie romana
Festivalul Zilele Romane (organizat de Primaria Zalau), care va avea loc in perioada 1-2 august, se doreste a fi, in acest an, mai apropiat de traditia si valorile reprezentative ale civilizatiei romane. La fel ca anul trecut, manifestarile vor fi impartite pe durata a doua zile (sambata si duminica) si in doua locatii diferite – Gradina Colegiului National Silvania si Complexul Arheologic Porolissum.
Chiar daca reprezentatiile oferite de trupele de „daci” (Terra Dacica Aeterna) si romani (Savaria, din Ungaria) vor fi relativ asemanatoare in cele doua zile, anul acesta programul va fi „completat” de un spectacol regizat si pus in scena de angajatii Muzeului Judetean de Istorie si Arta. „Pentru ziua de duminica, vom organiza la Porolissum un cortegiu dionisiac (ritual pagan dedicat zeului vinului Dyonisos), precum si procesiuni in templul zeului Liber Pater”, a declarat directorul muzeului, Alexandru Matei. „ntreaga manifestare din complexul arheologic va fi intitulata generic „O zi pe o strada din orasul roman Porolissum”, iar invitatii vor putea admira, „in campul muncii”, mesteri olari si fierari si vor putea gusta din preparate romane autentice. Dansurile ielelor, concursurile de tras cu arcul si demonstratiile oferite de gladiatori si soldati daci si romani, reprezinta o alta componenta importanta din oferta organizatorilor.
Marginalizarea kitsch-ului
Edilii zalauani isi propun, de asemenea, sa focuseze atentia invitatilor si participantilor pe actiuni autentice si mai putin pe balcanicele obiceiuri cu mici, bere si manele. Astfel, Bulevardul Mihai Viteazul (de la ceas si pana in zona Zahana)nu va mai gazdui in acest an comerciantii de baloane colorate si costume de baie, ci doar mesteri si vanzatori de produse traditionale. Totusi, pentru a nu se simti discriminati, cei care doresc sa vanda „chinezerii” vor putea face acest lucru in perimetrul din fata statuii lui Wesseleny. „Mai mult, o parte a bulevardului va ramane libera pentru paradele ce vor avea loc sambata, 1 august”, a precizat viceprimarul Daniela Cota.