Zile libere pentru supravegherea copiilor

0
321

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență prin care se acordă zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor a fost adoptat marți, în unanimitate, la Camera Deputaților. Pe fondul pandemiei de coronavirus, s-au suspendat activitățile didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ din toată țara, astfel că părinții au nevoie de aceste zile libere pentru supravegherea celor mici. Deputații au extins această facilitate și în cazul părinților ai căror copii suferă de boli cronice, chiar dacă nu sunt suspendate cursurile.

Prevederile acestui proiect de lege se aplică celor care au copii cu vârsta până în 12 ani sau copii cu dizabilități cu vârsta până în 26 de ani, înscriși la o unitate de învățământ. Doar un singur părinte poate beneficia de aceste zile libere. Deputații au introdus și condiția ca locul respectiv de muncă să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Angajatorul este obligat să acorde aceste zile libere la solicitarea angajatului. Fac excepție de la regulă unitățile sistemului energetic național, unitățile operative de la sectoarele nucleare, unitățile cu foc continuu, cele de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din rețeaua de transport feroviar, din unitățile care asigură transportul în comun, salubrizarea localităților, aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, unitățile de comerț alimentar, serviciile financiare, benzinăriile, farmaciile și unitățile de producție și distribuție de echipamente sanitare și medicamente. Angajații acestor unități au nevoie de acordul angajatorului.

Angajații din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, cei din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute în proiect. În situația lor, se recompensează unul dintre părinții care-și desfășoară activitatea în aceste domenii prin majorare suplimentară salarială în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție sau soldă.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.