Zile libere pentru părinții copiilor care fac școală online

Unul dintre părinții copiilor cu vârsta până în 12 ani poate beneficia de zile libere plătite, dacă școlile sau grădinițele trec la program online, potrivit OUG 110/2021. În acest sens, părinții trebuie să completeze o cerere și o declarație pe proprie răspundere, modelele acestora fiind publicate, vineri, în Monitorul Oficial.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă reprezintă 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, fără de depăși însă 75% din salariul mediu brut.

Aceasta se acordă acordă în perioada cursurilor anului școlar 2021-2022, nu și pe durata vacanțelor școlare.

Indemnizația este supusă impozitului pe venit și asigurărilor sociale obligatorii (CAS și CASS).

Pentru a se putea beneficia de indemnizație trebuie îndeplinite următoarele condiții: copilul cu vârsta de până la 12 ani este înscris la o unitate de învățământ sau copilul/adultul este cu handicap în vârstă de până la 26 de ani înscris într-o unitate de învățământ; celălalt părinte nu beneficiază de zile libere; locul de muncă al părintelui nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Ordonanța nu se aplică dacă unul dintre părinți este în concediu pentru creșterea copilului; în concediu de odihnă sau concediu fără plată; în perioada de șomaj tehnic; nu realizează venituri din salarii, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din agricultură, silvicultură și piscicultură.

Salariatul trebuie să depună la angajator o cerere însoțită de declarația celuilalt părinte că nu beneficiază de zile libere și, după caz, documente ce atestă încadrarea unei persoane într-o situație de handicap.

Angajatorul este cel care plătește indemnizația, impozitul pe venit și asigurările sociale și depune declarația cu impozitul pe venit și asigurările sociale.

În termen de 30 de zile de la plata impozitului și asigurărilor sociale și depunerea declarației, se va depune o documentație la agențiile de ocupare a forței de muncă pentru acordarea indemnizației. În termen de 30 de zile de la data depunerii documentației, ANOFM va plăti angajatorului indemnizația.

Salariații din sistemul național de apărare, ordine publică, securitate națională și unități sanitare publice pot solicita aceste zile libere doar cu aprobarea angajatorului. Dacă angajatorul nu le aprobă solicitarea, ei au dreptul să primească o majorare a veniturilor cu cât ar fi fost indemnizația pentru zile libere plătite.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut