septembrie 24, 2022

Zile libere cu nemiluita – cadoul guvernului pentru bugetari de Craciun si de Revelion

In ultima saptamana din decembrie si in prima saptamana din ianuarie, bugetarii lucreaza doar joia si vinerea

rn

Bugetarii vor avea zile libere si in 24 decembrie, Ajunul Craciunului, care cade luni, si in 31 decembrie, Ajunul Anului Nou, care cade tot intr-o zi de luni. Ceea ce înseamna câte o minivacanta de 5 zile in fiecare dintre cele doua saptamani, ultima din decembrie si prima din ianuarie. Bugetarii vor merge la serviciu doar joia si vinerea in perioada 22 decembrie – 6 ianuarie. Din cele 16 zile, vor munci doar 4.
Decizia a fost luata de guvern si anuntata in sedinta de ieri a executivului.
Cum prima zi de Craciun este anul acesta într-o zi de marti. Zilele libere legale sunt 25 si 26 decembrie (marti si miercuri).Prin decizia acordarii unei zile libere de la stat, luni 24 decembrie, în ziua de Ajun, românii vor avea în total o minivacanta de 5 zile, de sambata pana miercuri, si vor revini la serviciu doar pentru joi 27 decembrie si vineri 28 decembrie.
Aceeasi situatie se repeta de Revelion, când ziua de 31 decembrie cade într-o zi de luni. Ea se leaga cu celelalte zile nelucratoare, 1 si 2 ianuarie, care deschid calendarul sarbatorilor legale din 2019. Bugetarii vor reveni la serviciu tot pentru joi 3 ianuarie si vineri 4 ianuarie, dupa care intra in weekend.
Ulterior aprobarii deciziei, purtatorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barnu, a anuntat ca aceste zile libere vor fi recuperate prin prelungirea programului de lucru pe parcursul lunii ianuarie.
Pentru salariatii a caror activitate nu poate fi întrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, cum ar fi unitatiile sanitare sau cele de alimentatie publica, angajatorul este obligat sa compenseze cu zile libere în urmatoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata în zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100 la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.