Zile de sarbatoare la Seminar

Vreme de trei zile, in intervalul 28-30 ianuarie a.c., elevi, cadre didactice, reprezentanti ai Inspectoratului scolar si oaspeti din urbea de la poalele Mesesului si nu numai, au marcat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Zalau zilele scolii. Aceasta unitate de invatamant, aflata in cel de-al 15-lea an de functionare, este patronata de Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, care au fost praznuiti vineri.
Intre manifestarile organizate cu acest prilej s-a remarcat simpozionul “Sfantul Vasile cel Mare – o viata daruita lui Hristos si oamenilor”, desfasurat la ISJ, unde s-a vorbit despre semnificatia praznuirii celor trei sfinti si unde s-a reiterat faptul ca anul acesta biserica noastra ii comemoreaza pe Sfintii Capadocieni. Vorbitorii au subliniat ca Sfintii Trei Ierarhi trebuie sa fie modele pentru cei care acum se pregatesc de preotie, s-a reiterat faptul ca Sfantul Vasile este cel care a initiat miscarea filantropica Vasiliada si a organizat monahismul in biserica. Tot cu acest prilej, s-a facut o paralela intre perioada in care au trait cei trei sfinti si vremurile de astazi si s-a raspuns unei dileme care pe multi dintre noi ii incearca: Daca am fi fost contemporani cu acesti oameni, am fi fost mai credinciosi?
Activitatile derulate in cadrul zilelor scolii au mai inclus programe sportive, artistice, concursuri, o expozitie de icoane, precum si momentul inaugurarii unei centru multimedia, despre care directorul seminarului, parintele profesor Ionut Pop ne-a spus ca are menirea de a gazdui activitati educative, repetitiile corului, vizionari de filme si proiectii, spatiu dotat si amenajat cu 300 milioane lei. Care este soarta acestei unitati de invatamant astazi si cat este ea de cautata acum? Parintele director a mentionat ca ^in prezent, 92 de elevi frecventeaza cursurile seminarului, din care 27 sunt de clasa a XII-a. Ei pot deveni preoti si nu numai, pot urma, tot in cadrul teologiei diverse specialitati: asistenta sociala, muzica, lingvistica, filozofie, patrimoniu. In judet sunt zeci de preoti care au absolvit seminarul aici. 30% din preotii care slujesc azi in Salaj au terminat cursurile acestui liceu si au urmat cursurile universitare”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *