septembrie 28, 2022

Zi liberă de la serviciu pentru a duce copilul la medic

Salariații au dreptul de a cere angajatorului o zi lucrătoare liberă, pe durata unui an calendaristic, pentru a verifica starea de sănătate a copilului lor.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj le reamintește angajatorilor că, potrivit legislației în vigoare, sunt obligați să acorde angajaților zile lucrătoare libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Indiferent dacă sunt părinții sau reprezentanții legali ai acestora, salariații pot solicita o zi liberă pentru a merge cu copilul la medic, cu condiția să fie asigurați în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, iar copilul să aibă sub 18 ani.

Acest beneficiu se acordă de către angajator pe baza unei cereri completate de părinte, la care trebuie atașată și declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte din care să reiasă că, în anul calendaristic respectiv, acesta nu a solicitat și nici nu va solicita ziua lucrătoare liberă. Cererea se depune cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic.

După efectuarea controlului, salariatul va aduce angajatorului o adeverință medicală semnată de medicul de familie al copilului, din care să reiasă efectuarea controlului medical, în termen de 5 zile lucrătoare de la data eliberării acesteia.

Deși angajatorii sunt obligați să acorde această zi lucrătoare liberă, nu există obligația să fie și plătită.

Un aspect important, de care angajatorii trebuie să țină cont, este că această zi liberă se acordă diferențiat: o singură zi lucrătoare liberă pe an pentru unul sau doi copii; două zile lucrătoare libere pe an pentru trei sau mai mulți copii, care pot fi consecutive sau separate.

În cazul în care numărul angajaților care depun cereri simultan depăşește 5% din numărul total de salariați, angajatorul va programa zilele lucrătoare libere, astfel încât să nu îi fie afectată activitatea.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.