Viteza, abaterile pietonilor și abaterile bicicliștilor reprezintă principalele cauze generatoare de accidente grave la nivelul județului Sălaj.
În fiecare an, zeci de persoane mor pe drumurile județului, din cauza nerespectării normelor de circulație.
Potrivit unui raport al IPJ Sălaj, prezentat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de miercuri, 29 martie, în anul 2022 au fost înregistrate 62 accidente grave, soldate cu 19 morți și 51 răniţi grav. Din cauza abaterilor pietoni s-au produs 13 accidente , soldate cu 3 morți și 10 răniți grav. Viteza neadaptată la condițiile de drum a fost cauza altor 10 accidente, soldate cu 5 morți și 6 răniți grav. Din cauza bicicliștilor care nu au respectat regulile de circulație s-au produs 7 accidente, în urma cărora o persoană a murit, iar 6 au fost grav rănite.
Pe parcursul anului 2021, s-au produs în Sălaj 81 accidente grave, soldate cu 24 morți și 68 de răniţi grav. Dintre acestea, 9 au avut drept cauză neacordarea de prioritate pietonilor și s-au soldat cu 4 morți și 5 răniți grav. Abaterile pietonilor au stat la baza producerii altor 14 accidente, în urma cărora s-au înregistrat 4 morți și 10 răniți grav. Viteza neadaptată la condițiile de drum a generat 12 accidente rutiere, cu 5 morți și 9 răniți grav.
În anul 2020, s-au produs în Sălaj 105 accidente grave, soldate cu 23 morți și 107 răniţi grav. Din cauza vitezei, au avut loc 20 de accidente, soldate cu 5 morți și 27 răniți grav. Neatenția pietonilor a cauzat alte 11 accidente, soldate cu 3 morți și 8 răniți grav. Abaterile bicicliştilor au generat 22 accidente, în urma cărora două persoane au murit și 20 de persoane au fost grav rănite.
„La nivelul serviciului rutier, zilnic, săptămânal şi lunar s-au analizat principalele cauze generatoare de evenimente rutiere, acordându-se atenţia necesară atât disciplinării conducătorilor de vehicule cât şi a pietonilor. S-a dispus organizarea de acţiuni tematice, în conformitate cu dispoziţiile Direcției Rutiere, insistându-se în principal pe combaterea conducerii autovehiculelor cu viteză peste limita legală sau de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, a traversării neregulamentare a drumului public de către pietoni, a disciplinării bicicliştilor, mopediştilor şi motocicliştilor precum şi pe acordarea priorităţii de trecere şi utilizarea sistemelor de siguranţă. (…) La finalul fiecărei acţiuni, rezultatele au fost sintetizate, eficienţa acestor activităţi şi aportul adus de către poliţiştii rutieri din cadrul structurilor implicate (poliţie rutieră și ordine publică), fiind analizate de către şefii serviciilor rutier şi de ordine publică, măsurile propuse fiind prezentate spre aprobare adjunctului şefului inspectoratului cu responsabilităţi în domeniul siguranţei publice”, spun reprezentanții IPJ Sălaj.
Mor din cauza prostiei și a teribilismului