Cateva zeci de persoane si-au pierdut viata in urma a doua explozii produse in doua statii ale metroului din Moscova au anuntat agentiile ruse RIA Novosti si Itar-Tass.
O prima explozie s-a produs luni dimineata in statia Lubianka din centrul Moscovei, provocand moartea a 25 de persoane si ranirea altor zece. Potrivit agentiei Interfax, explozia ar fi fost declansata de un kamizake.
O a doua explozie s-a produs luni dimineata intr-o alta statie de metrou din Moscova si a provocat moartea a 12 pana la 15 persoane , au anuntat serviciile pentru situatii de urgenta si o sursa din cadrul fortelor de ordine pentru agentia Interfax.
„Potrivit datelor preliminare, 15 persoane au murit in urma exploziei (si) mai mult de 20 au fost ranite „, a anuntat o sursa din cadrul fortelor de ordine.
O alta sursa din cadrul serviciilor pentru situatii de urgenta a evocat moartea a 12 persoane.
Explozia s-a produs la statia Park Kulturi la ora locala 08.40 (07.40, ora Romaniei).
Capitala rusa a fost afectata in ultimii zece ani de o serie de explozii mortale revendicate de militantii ceceni, dar aceasta au devenit mai rare in ultimul timp.
Ancheta pentru terorism dupa exploziile de la metroul din Moscova
Autoritatile ruse au deschis o ancheta pentru „terorism” dupa exploziile produse luni dimineata in doua statii de metrou din Rusia, soldate cu moartea a cel putin 31 de persoane si ranirea altor 27.
Comisia de ancheta a Parchetului a anuntat ca a fost deschisa o ancheta pentru terorism.”O ancheta a fost deschisa dupa cele doua explozii din statiile de metrou Lubianka si Park Kulturi pentru (…) act terorist”, a declarat aceasta intr-un comunicat.
Exploziile de la metroul din Moscova sunt atentate sinucigase
Exploziile produse luni dimineata la metroul din Moscova, soldate cu moartea a cel putin 31, sunt atentate sinucigase, a declarat procurorul Moscovei Iuri Siomine.
„Putem pleca de la principiul ca explozibilul a fost atasat de corp, iar 19 persoane sunt moarte”, a declarat Siomin, referindu-se la prima explozie, produsa in statia Lubianka, in centrul Moscovei.
Explozia a provocat 19 morti, a declarat el, in timp ce alti oficiali au mentionat moartea a 25 de persoane.
In cazul celei de-a doua explozii, care s-a produs in statia Park Kulturi, in jurul orei locale 08.40 (07.40 ora Romaniei), „a fost un scenariu similar”, a declarat el.
„Acestea nu sunt date definitive: acum este momentul sa salvam vieti”, a declarat el.
Atentatele de la metroul din Moscova, comise de femei
Atentatele sinucigase de la metroul din Moscova au fost comise de femei, au declarat luni biroul de presa al serviciilor speciale (FSB) si primarul capitalei ruse.
„Potrivit primelor informatii, cele doua explozii au fost comise de femei kamikaze”, a declarat FSB intr-un comunicat.
Informatia a fost anuntata initial de primarul Moscovei, Iuri Lujkov, care a citat FSB.
Anterior, procurorul Moscovei, Iuri Siomin, declarase ca exploziile produse luni dimineata la metroul din Moscova, soldate cu moartea a cel putin 31 de persoane, sunt atentate sinucigase.
Exploziile de la Moscova au avut echivalentul a doua kilograme de TNT
Exploziile care s-au produs luni dimineata la metroul din Moscova au fost provocate de explozibil avand echivalentul a doua kilograme de TNT fiecare, a declarat procurorul Iuri Siomin, citat de RIA Novosti, in pagina electronica.
Ministerul pentru situatii de urgenta a anuntat ca cel putin 31 de persoane au murit dupa ce doua bombe amplasate de presupusi teroristi au explodat in statii de metrou din centrul Moscovei.
Anchetatorii au afirmat ca bombele, fiecare avand puterea a doua kilograme de TNT, au fost detonate de atentatori sinucigasi. De asemenea, politia considera exploziile ca facand parte dintr-un „atac terorist bine planuit”.
In situatia in care traficul din centrul Moscovei a fost paralizat, autoritatile au apelat la elicoptere pentru a evacua ranitii.
FSB suspecteaza „grupari teroriste” din Caucaz, in atentatele de la Moscova
Atentatele de luni impotriva retelei de metrou din Moscova au fost comise de „grupari teroriste” care ar avea legaturi cu regiunea Caucazul de Nord, a declarat seful serviciilor speciale ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov.
„Potrivit versiunii preliminare, atentatele au fost comise de grupari teroriste care au legaturi cu tegiunea Caucazului de Nord. Privilegiem aceasta versiune”, a declarat Bortnikov, citat de agentiile ruse.
Autoritatile ruse au deschis deja o ancheta pentru terorism in legatura cu cele doua explozii produse luni dimineata in statiile de metrou Lubianka si Park Kulturi, din centrul Moscovei.