Zeci de mii de amenzi și mii de permise reținute în Sălaj, în primele luni ale anului

Zeci de mii de amenzi și mii de permise reținute în Sălaj, în primele  luni ale anului

Zeci de mii de sălăjeni au fost amendați de polițiști, de la începutul acestui an, pentru încălcarea regulilor de circulație. Cele mai multe fapte sancționate sunt viteza excesivă, consumul de alcool la volan, indisciplina pietonilor și a bicicliștilor.

În primele 8 luni ale anului 2023, poliţiştii rutieri sălăjeni au aplicat 28.152 de sancțiuni contravenționale, pentru abateri de la legislația privind privind circulația pe drumurile publice, din care 10.452 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 1.852 pentru indisciplina pietonilor și 526 pentru abaterile comise de bicicliști.

Datele apar în raportul prezentat de Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj și se referă la perioada ianuarie-august 2023.

Polițiștii rutieri în colaborare cu polițiștii de ordine publică au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 2.452 de permise de conducere, din care 1.249 pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei legale, 133 pentru conducere sub influența alcoolului, 190 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor,  și au retras 562 de certificate de înmatriculare a vehiculelor.

44 de infracțiuni la regimul armelor și munițiilor

În primele 8 luni ale anului 2023, polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au constatat 44 de infracțiuni, din care 25 la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, 10 infracțiuni de braconaj cinegetic și 4 privind protecția mediului, în cadrul cărora au fost cercetate 51 de persoane.

În urma celor 541 de acțiuni și controale desfășurate pe domeniul arme, explozivi şi substanţe periculoase, au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale și amenzi în valoare de 10.102 lei. Totodată, au fost confiscate 22 de arme, din care 15 neletale și 7 letale. Din cele 22 de arme letale confiscate, 14 erau deținute ilegal, iar 8 erau deținute legal; acestea, deși deținute legal, au fost folosite la comiterea unor infracțiuni de braconaj.

De asemenea, au fost confiscate 673 de elemente de muniție și peste 229 de tone de substanțe toxice sau periculoase.

Poliția Animalelor, în acțiune

În primele 8 luni ale anului 2023, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor au soluționat 80 de petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale, au intervenit la sesizări primite prin 112, alături de polițiștii din teritoriu și au efectuat investigații în cadrul a 65 de dosare penale.

Totodată, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au soluționat 28 de dosare penale care au avut ca obiect comiterea infracțiunii de ucidere a animalelor cu intenție fără drept, au dispus expertize necropsice, precum și o expertiză la Institutul Național de Criminalistică, au participat la 7 percheziții la persoane fizice sau juridice atât pe raza județului Sălaj, cât și pe raza județului Maramureș. Polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor au dispus soluția de trimitere în judecată în 5 dosare penale, fiind dispusă măsura reținerii preventive față de o persoană cercetată pentru comiterea infracțiunii de ucidere a animalelor cu intenție, fără drept.

De asemenea, polițiștii Biroului Protecția Animalelor au efectuat 128 de acțiuni sau controale la persoane fizice/juridice, adăposturi publice și asociații, privind gestionarea câinilor fără stăpân, au aplicat 229 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 117. 420 lei însă, din cauza lipsei adăposturilor la nivelul județului Sălaj, nu au emis ordine de plasare în adăpost.

“În primele 8 luni ale anului 2023, Poliţia Sălăjeană a continuat să fie un factor de securitate şi stabilitate, având o contribuţie semnificativă la scăderea și menţinerea sub control a fenomenului infracţional, la asigurarea desfăşurării în condiţii optime de siguranță a vieții comunității”, consideră IPJ Sălaj cu privire la modul în care și-a desfășurat activitatea.

 

 

 

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *