septembrie 26, 2022

Zeci de fermieri din regiunea Nord-Vest nu au beneficiat de subventiile aferente anului trecut

Subventiile acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reprezinta o forma de sprijin esentiala pentru fermierii care sunt din ce în ce mai vulnerabili în fata provocarilor din agricultura.

rn

Criza fortei de munca, accesul limitat la pietele de desfacere, preturile derizorii la poarta fermierilor, fenomenele meteorologice nefavorabile afecteaza puternic activitatea agricultorilor, acestia depinzând de subventiile alocate de APIA.
„În cadrul discutiilor pe care le-am purtat cu fermierii din regiunea de Nord-Vest, acestia mi-au semnalat problemele pe care le întâmpina în relatia cu APIA, în ceea ce priveste întârzierile în plata subventiilor aferente anului 2017.

rn

Un caz particular adus la cunostinta de publicatia Agrointeligenta este cel al tânarului fermier Adrian Puscas, din judetul Satu Mare. Pâna la acest moment, agricultorul nu a primit nicio suma din cadrul Campaniei APIA 2017 si nici nu stie ce suma i se aloca din cauza unor probleme birocratice care treneaza de luni de zile. În ciuda faptului ca reprezentantii APIA de la nivel central l-au asigurat ca va primi decizia de plata în cursul unei saptamâni, tânarul fermieri a ramas cu dosarul nesolutionat.

rn

Cei de la APIA au motivat întârzierile în baza problemelor cu sistemul electronic. Fermierul întâmpina dificultati si cu obtinerea unei adeverinte pentru a accesa un credit în baza subventiei, ceea ce face dificila continuarea activitatii agricole.
Din pacate, cazul acestui tânar fermier nu este unul izolat. Zeci de fermieri din regiunea Nord-Vest nu au beneficiat de subventiile aferente anului trecut. Având în vedere dificultatile cu care se confrunta fermierii si nevoia urgenta de fonduri pentru a acoperi cheltuielile cu cresterea animalelor, se impune plata de îndata a subventiilor pentru anul anterior.

rn

În acest sens, am adresat o scrisoare directorului general APIA, domnului Adrian Pintea, în care am solicitat sa îmi comunice stadiul platii subventiilor pentru anul trecut” a declarat europarlamentarul liberal Daniel Buda, originar din Salaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.