Municipalitatea incearcă să atragă fonduri europene in valoare de 13 milioane de euro pentru modernizarea oraşului.
Primăria Municipiului Zalău are in curs de implementare sau evaluare nu mai puţin de 12 proiecte, in valoare de aproximativ 13 milioane de euro, finanţate din fonduri structurale care vizează in principal moder-nizarea a trei şcoli din oraş şi imbunătăţirea sistemului de management al traficului. Din cele 12 proiecte, singurul obiectiv finanţat prin fonduri europene care a ajuns la final este „Reabilitarea Şcolii Generale Gheorghe Lazăr”. Printr-o investiţie de peste 3,1 milioane de lei, unitatea de invăţămant a fost reabilitată in intregime, fiind luate inclusiv măsuri pentru eficientizarea energetică. La data finalizării proiectului, 24 mai 2011, corpul B al clădirii era supraetajat şi au fost amenajate in aceste spaţii o sală multimedia şi patru săli de clasă. Proiectul a mai vizat reabilitarea curţilor interioare şi dotarea şcolii cu echipamente IT şi de comunicare de ultimă generaţie. După recepţia lucrărilor la şcoala „Gheorghe Lazăr”, „urmează ca luna aceasta să se finalizeze reabilitarea şcolii «Mihai Eminescu»„, a precizat primarul Radu Căpilnaşiu. In acest caz, cu 2,8 milioane de lei, pe langă reabilitarea şcolii, a fost supraetajat un corp de clădire şi amenajate opt săli de clase şi un laborator de informatică. O altă unitate de invăţămant care urmează să intre in reabilitare este Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”. Reabilita-rea in intregime a celor două corpuri ale liceului, construirea unui corp de legătură, mo-dernizarea internatului, refacerea curţilor şi dotarea colegiului cu echipamente IT costă 10,7 milioane de lei.

Parcul Central se reabilitează cu 5 milioane de lei
Proiectul in valoare de 4,7 milioane de lei vizează modernizarea Parcului Central Municipal, prin reabilitarea aleilor, realizarea unei alei pentru biciclişti, noi locuri de joacă şi a unui spaţiu dotat cu mese de şah. Va fi reabilitat sistemul de iluminat public, modernizat amfiteatrul şi asigurat accesul la internet gratuit. Pe langă modernizarea parcului din centru, Primăria Zalău doreşte şi reabilitarea clădirii Transilvania, considerată monument istoric. Valoarea estimată a proiectului este de 10 milioane de lei. „Se va moderniza corpul C al principalei clădiri de patrimoniu cultural, va fi amenajată fosta sală a teatrului orăşenesc, precum şi cele două curţi interioare. Clădirea va fi dotată cu sisteme de alarmă in caz de incendiu şi antiefracţie şi un sistem de aer condiţionat”, specifică oficialii primăriei. In zonă va fi construită şi o nouă toaletă publică. Şi in cazul celor două proiecte se pregăteşte contractul de finanţare.

Centru de zi pentru varstnicii zălăuani
Municipalitatea a semnat in 21 martie 2011 contractul de finanţare, in valoare de 1,34 milioane de lei, pentru realizarea centrului multifuncţional „Tinereţe fără bătraneţe”, destinat persoanelor varstnice din Zalău. Proiectul prevede transformarea fostului punct termic 31, situat pe strada Ioan Sla-vici, intr-un centru de zi pentru persoane varstnice, „in care acestea din urmă işi vor putea petrece timpul in mod plăcut (fiind amenajate ateliere de pictură, lectură, acces la internet), dar vor beneficia şi de consilier medicală, juridică sau psihologică”, se arată in broşura de promovare a proiectului. Data finalizării proiectului este prevăzută pentru 21 mai 2012.

Supraveghere video in spaţiile publice
Siguranţa publică in Municipiul Zalău va creşte datorită sistemelor de suprave-ghere video amplasate in spaţii publice. Cu ajutorul unui milion de lei, in oraş se vor amplasa camere de supraveghe in şase puncte de interes public: Parcul Pădure Brădet, Parcul Rotary, Parcul Central, Piaţa Iuliu Maniu, Parcul Păcii şi Centrul Social de Urgenţă. Camerele video vor fi conectate la un dispecerat, realizat in cadrul proiectului, care va fi administrat de către Poliţia Comunitară din Zalău. Tot pe Programul Operaţional Regional a fost depus şi proiectul de realizarea a unui „sistem de management al traficului in municipiul Zalău”. Investiţia in valoare de 15 milioane de lei prevede modernizarea a 11 intersecţii din oraş, amplasarea de semafoare noi, amenajarea unui dispecerat care să permită urmărirea in timp real a traficului rutier, precum şi adaptarea sistemului de semafoarea conform nevoilor de la o anumită oră. In momentul de faţă se pregăteşte contractul de finanţare pentru cele două proiecte.

Bani europeni pentru promovarea Festivalului Roman
„Promovarea Festivalului Roman Zalău Poroli-ssum – instrument de promovarea siturilor arheologice locale” este un proiect depus pe axa de dezvoltare şi promovare a turismului. Cu un milion de lei se vor organiza două ediţii de Festival Roman Zalău Porolissum, activităţi de promovare a festivalului, participarea la patru targuri de turism, dezvoltarea unui site dedi-cat festivalului, realizarea a două emisiuni turistice şi a unui film de promovare.