noiembrie 29, 2022

Zalaul scapa de cele doua depozite cu rezerve de petrol

Cele doua rezerve de petrol din Zalau, care se gasesc în depozitele din zona Valea Miții – Gara, parasesc orașul. Este vorba, pe de o parte, de depozitul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, iar pe de alta parte de depozitele Petrom. 

Prefectul Salajului, Ionel Ciunt, ne-a explicat situația celor doua rezerve din Zalau, a caror mutare nu aduce practic nici o paguba județului. Ba, abia ne scapa de o grija cu totul speciala, aceste depozite fiind locuri cu grad de risc ridicat pentru zonele în care sunt amplasate.
“În primul rând, trebuie sa conturam faptul ca sunt doua tipuri de rezerve în Zalau, cele de stat și cele ale Petrom. Rezervele de stat care sunt la ora actuala în Zalau vor fi mutate catre rafinariile de petrol din țara. Decizia s-a luat dupa ce recent s-a promulgat o lege care spune ca rafinariile din țara trebuie sa aiba rezerve de petrol. Rezervele din Zalau, unde nu este rafinarie, vor fi transportate astfel spre rafinariile din țara, unde este nevoie de a asigura resurse de petrol. Aceste resurse pot fi folosite doar de statul român în caz de forța majora. Pâna acum, cei care dețineau aceste resurse erau distribuitorii. Pe de cealalta parte, se muta și rezervele de petrol ale companiei Petrom. Cei de la Petrom au realizat un centru modern de depozitare în Cluj. Acolo vor fi duse rezervele de stop_coloana petrol ale Petrom din Zalau”, ne-a spus prefectul Ionel Ciunt.
Salajul este unul dintre județele din țara în care se exploateaza petrol. Zacaminte de petrol care la ora actuala sunt forate se gasesc în zona de vest a județului, în comuna Marca, satul Porț, care este limita județului cu Bihorul. Puținul petrol extras de la Porț este folosit de rafinaria din Suplacu de Barcau.

Petrolul românesc se termina peste 19 ani

Rezervele de gaze naturale ale României mai ajung pentru o perioada de 9,3 ani, iar cele de petrol pentru 19 ani. În ceea ce privește carbunele, în actualele condiții de producție, în 9 ani rezervele vor fi aproape terminate, reiese dintr-un studiu al BP Global, publicat de gândul.info. Acest studiu mai arata ca rezervele de gaze naturale ale României sunt de cinci ori mai mici decât în urma cu 20 de ani, iar cele de petrol s-au înjumatațit.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *