In conditiile in care Zalaul are posibilitatea sa obtina mai multi bani decat oricand pe proiecte europene, se regaseste in imposivilitatea de a le implementa fara sa apeleze la credite
rn
Zalaul se alege de la an la an cu tot mai putini bani, din cauza politicii bugetare. In 2018, veniturile intrate la Primaria zalau din impozitul pe venitul global (IVG) au fost mai mici cu 8 milioane de lei lei comparativ cu anul 2017. Daca in 2017 veniturile din IVG au fost de 47,778 milioane de lei, in 2018 veniturile din IVG au fost de 39,627 milioane de lei. Asta in conditiile in care in 2018 cota acordata de Guvern din impozitul pe venit a fost de 44%.
rn
In aceste zile, la Bucuresti se duc negocieri dure intre primarii de municipii si guvern pentru cota alocata din impozitul pe venit. Primarii spun ca nu se pot descurca cu o cota sub 60 la suta, dar guvernul o tine buna ca nici poveste de asa ceva.
Si Zalaul este in aceeasi dificultate. Pentru a se descurca si a realiza programul de investitii pe anul 2019, ar fi necesar ca procentul din impozitul pe venit acordat pentru autoritatile locale sa fie peste 60%, pentru a putea sustine atat bugetul de dezvoltare, cat si cel de functionare.
Pentru ca bugetul de dezvoltare al Zalaului sa nu aiba de suferit si pentru a asigura cofinantarea proiectelor pe fonduri europene, s-a votat in Consiliul Local obtinerea unui credit de 30 milioane lei.
In acest moment, Primaria Zalau are depuse 30 de proiecte pe fonduri europene, cu o valoare totala de 363 de milioane lei.
rn
30 de milioane de euro
pentru dezvoltare anul acesta,
fata de 5 milioane in 2016
rn
"Astazi, 31 ianuarie, avem semnate 14 proiecte, cu o valoare totala de 82 milioane de lei si se afla in diverse faze de executie. Avem in etapa de precontractare proiecte in valoare de 86 milioane lei, pe care asteptam sa le semnam in luna februarie. Si mai avem contracte in evaluare la ADR N-V in valoare de 195 de milioane de lei.
Daca analizam executia bugetului de dezvoltare care cuprinde volumul de investitii realizat intr-un an de zile, pot sa va informez ca in anul 2016 executia a fost de 5 milioane euro, in 2017 a fost de 6 milioane euro, in 2018 a fost de 10 milioane euro si in 2019 ne propunem 30 de milioane de euro, avand in vedere volumul mare de fonduri europene atrase", ne spune viceprimarul teodor Balajel.
rn
Se atribuie contractele
pentru reabilitarea strazilor
importante din Zalau
rn
"Daca pana acum am declarat ca vom veni cu lucrari de reabilitare si modernizare a principalelor artere din municipiu, pot sa informez locuitorii orasului ca strazi ca Gheoghe Doja, 22 Decembrie sau Simion Barnutiu se gasesc in procesul de depunere oferte pe SEAP cu termen final 22 februarie, urmand etapa de selectie a firmelor castigatoare", ne spune viceprimarul Balajel.
Proiectul de reabilitare si modernizare a iluminatului public, cu o valoare de 5 milioane de euro, a intrat ieri, 31 ianuarie, in etapa de evaluare oferte in vederea atribuirii lucrarilor.
Prin acest proiect vor fi modernizate si iluminate 36 de treceri de pietoni din Zalau, in vederea cresterii vizibilitatii si sigurantei cetatenilor.
rn
Centru de zi pentru copii
pe bani europeni
rn
Ieri, 31 ianuarie, Primtria Zalau a semnat contractul de finantare pe fonduri europene ce vizeaza construirea unui Centru de zi pentru copii in locatia fostului PT 17. Valoarea acestui proiect este aproximativ 4 milioane de lei.
"Daca lucrurile decurg bine, apreciem ca lucrarilor vor incepe in luna mai si au termen de finalizare 12 luni. Centrul de zi se adreseaza in special copiilor cu varste intre 6-15 ani aflati intr-un risc social. Constructia va avea trei sali de studiu – curs, unde copii vor putea sa isi faca temele ajutati de personal calificat. Avem un laborator de limbi straine, o sala pentru serirea mesei, iar mancarea va fi acordata gratuit. Centru va mai avea o sala mare pentru diverse activitati si socializare. In zona vor fi amenajate locuri de joaca, parcare, birouri. Impactul acestei investitii este ca va creste calitatea vietii si va infrumuseta zona", detaliaza viceprimarul.