Cinematograful Scala a trecut la Primaria Zalau, care promite ca, in maximum patru ani,
aici vor rula filme. Pentru reabilitarea lui, ar fi nevoie de zeci de miliarde de lei, bani pe care Primaria spera sa-i obtina de la un investitor privat.

Dupa lupte… seculare care au durat aproape doi ani, Primaria Zalau a intrat, in sfarsit, in posesia Cinematografului Scala, preluat de la Radef (regie in subordinea Ministerului Culturii, ce se ocupa cu administrarea cinemato-grafelor) in baza Legii nr.303/2008. Dupa cum ne-a declarat deputatul liberal Mirel Talos, unul dintre initiatorii legii, cinematograful ar fi trebuit sa treaca la primarie de aproximativ un an de zile, insa conducerea RADEF a taraganat demersurile de predare deoarece clubul care functiona acolo platea chirie regiei si nu voia sa renunte la acest venit. Predarea – primirea propriu-zisa s-a putut face, astfel, abia in februarie 2010, primaria avand la dispozitie patru ani pentru a reda spatiului functionalitatea initiala: cea de cinematograf. Primaria mai are, conform legii, si obligatia de a mentine cel putin 15 ani destinatia de cinematograf a spatiului si sa se asigure ca aici vor rula, cu o anumita periodicitate, filme, prioritate avand cele romanesti – a subliniat Mirel Talos, care a invitat ieri presa locala sa vada in ce stare de degradare este preluat cinematograful de catre primarie. De altfel, administratorul public al orasului, Radu Nistorescu, a si precizat ca pentru aducerea cladirii la conditiile normale de functionare a unui cinematograf ar fi nevoie de cateva zeci de miliarde de lei vechi, fiind nevoie atat de reabilitarea interiorului, cat si de lucrari la exteriorul extrem de degradat al imobilului. Cum primaria nu dispune de aceasta suma, mai ales ca anul acesta sunt programate si investitiile pentru reabilitarea Clubului Tineretului (preluat, si acesta, anul trecut de municipalitate), renovarea Cinematografului Scala s-ar putea face printr-un parteneriat public – privat, a anuntat Radu Nistorescu, precizand ca doua firme cu profil cinematografic s-au anuntat deja interesate de o astfel de colaborare. Administratorul public al Zalaului a mentionat, insa, ca un astfel de parteneriat nu va putea fi incheiat mai deveme de anul viitor. Municipalitatea isi doreste la Scala o sala polivalenta, care sa poata functiona atat ca si cinematograf (cu maximum 100 de locuri), dar si ca si sala de spectacole pentru cele doua ansambluri din subordinea primariei: „Porolissum” si „Columna”.
De cinci ani fara cinematograf
Cinematograful Scala a fost inchis in urma cu aproximativ cinci ani, acolo functionand ulterior un bingo, care a lasat loc in ultima perioada unui club. In urma acestor activitati, fostul cinematograf a ramas fara scaune, fara aparatele de proiectie, fiind in prezent deconectat si de la utilitati. In plus, lipsit de lucrarile de intretinere necesare, spatiul a cazut prada mucegaiului si igrasiei. Pana si exteriorul cladirii tradeaza neglijenta la care a fost supusa in ultimii ani, bucati mari din tencuiala fiind cazute de ani buni. Ramane insa de vazut daca, dupa investitiile programate aici, zalauanii vor si profita de oportunitatea de a avea un cinematograf in oras.