Zalaul are 161 de asistenti personali

Peste 825.000 de lei (8,25 miliarde de lei vechi) au fost cheltuiti de la bugetul local in al doilea semestru al anului trecut pentru plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap de gradul I (grav), potrivit unui raport al Directiei de Asistenta Sociala Comunitara (DASC) Zalau.
Dupa cum prevede legea, asistentii personali sunt incadrati cu contracte individuale de munca, incheiate de catre DASC, autoritatilor locale revenindu-le obligatia de a prevedea si garanta in bugetul local sumele necesare din care suporta salarizarea, precum si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal.
La nivelul muncipiului, 161 de persoane erau angajate, la finele anului trecut, ca asistenti personali, cu doua mai multe fata de iulie 2008. In ceea ce priveste sumele cheltuite de la bugetul Zalaului pentru plata acestora, in decembrie 2008 au fost alocati, in aceasta directie, aproape 155.000 de lei (1,55 miliarde de lei vechi), cu 26.000 (260 milioane de lei vechi) mai mult decat in a saptea luna din an.
O alta prevedere legala stipuleaza ca fiecare asistent personal are dreptul la concediu anual de odihna, iar angajatorul are obligatia de a-i asigura un inlocuitor. In caz contrar, persoana cu handicap grav va primi o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului sau gazduirea intr-un centru de tip respiro. Intrucat municipiul nu dispune de un centru de acest gen, iar DASC nu poate asigura inlocuitori, persoanele cu handicap au beneficiat de indemnizatii totale in valoare de peste 37.000 de lei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *