„Nu vreau să mai aud <nu mă pun eu cu statul>”

Un tânăr din Zalău, curajos și perseverent l-am putea descrie după reușita sa, Cristian Bica, a câștigat un proces intentat împotriva Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ca reprezentant al Statului Român. Practic, tânărul și-a cerut dreptatea în instanță după ce a fost expropriat pentru cauză de utilitate publică de 12 ari de teren, necesari CNAIR pentru construirea celui de-al doilea tronson al șoselei de centură a municipiului Zalău.

Pentru cei 12 ari de teren la care a fost nevoit să renunțe, a primit de la stat 428 de lei. O sumă derizorie, raportat la suprafața terenului. Ferm convins că în instanță va fi despăgubit just, în baza unei evaluări corecte, efectuate de experți, a dat statul român în judecată. După numeroase termene și amânări, la Tribunalul Sălaj și la Curtea de Apel Cluj, a venit și sentința definitivă. Proprietarul expropriat a primit o despăgubire de 82 de mii de lei pentru cei 12 ari de teren.

foto: Facebook Cristian Bica

Cristian Bica a ținut să facă publică reușita lui pentru a anunța ceilalți 122 de proprietari expropriați odată cu el, la aceleași sume infime, că pot să-și ceară dreptatea în instanță, având acum un precedent judiciar.

Procesul a fost intentat în urmă cu un an, în luna iunie 2021, la Tribunalul Sălaj, și cauza s-a amânat de șapte ori. A urmat pronunțarea hotărârii în luna iunie 2022. Decizia instanței sălăjene a fost contestată de CNAIR la Curtea de Apel Cluj, iar acum s-a pronunțat definitiv și instanța superioară.

Cristian Bica: ”Stau la dispoziția oricui în această situație”

Miercuri dimineața, Cristian Bica a făcut marele anunț, pe o rețea de socializare: a fost nevoie de muktă răbdare și încredere că va avea câștig de cauză.

”În atenția proprietarilor de teren care au fost expropriați de către C.N.A.I.R.: Am fost expropriat de către această instituție a statului de pe o suprafață de teren (12 ari). În urma exproprierii am fost despăgubit, cum era firesc și normal, doar că am primit o sumă derizorie și penibilă, în cuantum de 428 ron pentru toată suprafața terenului. Din acest lot de terenuri cu 123 de proprietari, expropriați pentru centura ocolitoare Zalău, am fost primul care am făcut un pas înainte acestei nedreptăți. Am câștigat atât la Tribunalul Sălaj, cât și la Curtea de Apel Cluj, decizia rămânând definitivă și irevocabilă. Am avut nevoie de răbdare (2 ani), probabil acum datorită (deciziei) dosarului meu, lucrurile vor merge mai repede pentru viitori proprietari ce nu vor să lase capul plecat acestei mitocănii. Suma cerută în instanță de către mine, prin intermediul unui avocat de excepție și o persoană deosebită, a fost 90.000 ron, acceptându-se 82.000 ron. Totuși, între 428 ron și 82.000 ron există <puțină> diferență. În concluzie, vă stau la dispoziție pentru orice persoană aflată într-o situație asemănătoare, vă ajut cu mare drag dacă aveți nevoie de acte, decizii, martori, număr de contact avocat etc”, spune zălăuanul care a învins sistemul.

Tribunalul Sălaj a decis că statul român e bun de plată: 82.000 de lei, în loc de 428 de lei

Odată ce a deschis acțiunea în instanță, ambiția lui Cristian Bica a fost să meargă până la capăt. Tribunalul Sălaj a solicitat expertize tehnice judiciare de evaluare a terenului expropriat pentru suma de 428 de lei, iar în 21 iunie 2022 a pronunțat sentința, dând câștig de cauză zălăuanului în procesul său cu statul, reprezentat prin Ministerul Transporturilor, CNAIR, respectiv Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

”Obligă pârâtul la exproprierea totală a terenului (…) în suprafață de 1246 mp, respectiv la exproprierea suprafeței de 121 mp rămasă în proprietatea reclamantului BC în urma exproprierii terenului în suprafață de 1125 mp din suprafața totală a terenului de 1246 mp (…) Obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantei a sumei de 70.088,29 lei reprezentând valoare de despăgubire a suprafeței de 1246 mp expropriate precum și la plata dobânzii legale penalizatoare de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri și până la achitarea integrală. Obligă pârâtul la plata în favoarea cheltuielilor de judecată în cuantum total de 11.961,02 lei (5000 – onorariu avocat, 6500 lei onorarii experți, 461,02 contravaloare transport)”, a dispus Tribunalul Sălaj în iunie 2022.

Statul român a atacat sentința la Curtea de Apel Cluj, însă a pierdut procesul definitiv. În plus, instanța clujeană a dispus, pe lângă sumele stabilite de Tribunalul Sălaj, și plata suplimentară a 2.500 de lei, drept cheltuieli de judecată cu apelul.

”Respinge ca nefondat apelul declarat de pârâtul S.R. (statul român, n.red) prin CNAIR SA împotriva sentinței (…) Tribunalului Sălaj (…) pe care o menţine. Obligă apelantul să plătescă intimatului BCA suma de 2.500 lei, cheltuieli de judecată în apel. Decizia este definitivă”, au stabilit judecătorii Curții de Apel Cluj.