Zălăuanii, invitați în excursie prin județ

În 17 iulie, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău vă invită în excursie prin Sălaj. Traseul, cu durata de aproximativ 7 ore, include o serie de obiective din partea de sud-est a Țării Silvaniei.

Primul obiectiv din programul excursiei este Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău. Mai exact, o plimbare în timp, în centrul vechi, cu ajutorul echipamentelor de realitate virtuală.

La Complexul Arheologic Porolissum, va fi o plăcere pentru unii să repete experiența revenirii în capitala provinciei romane Dacia Porolissensis, iar pentru alții să descopere istoria celui mai bine păstrat sit arheologic din România.

Un alt popas va fi în localitatea Brebi, comuna Creaca, la Cerdacul cu lavandă, pentru „o ședință” de relaxare, în cultura de lavandă a Simonei Maricean.

Pentru că județul ne oferă un număr semnificativ de biserici de lemn, acestea nu lipsesc nici acum din programul excursiei. De această dată, oprirea va fi la Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Racâș, comuna Hida. Aceasta este o biserică de lemn deosebită, datorită structurii „cu două poale”, care se aseamănă cu cea a bisericilor de lemn din Maramureș.

Urmează apoi un popas în Hida, în comuna cu același nume, pentru a gusta din deliciile pregătite în laboratorul Dora Cakes, de sălăjeanca Teodora Morar, după rețetele străbunicii sale.

Excursia se încheie cu vizitarea Mănăstirii Strâmba, o oază de liniște și regăsire sufletească. Situată la marginea satului Păduriș, Mănăstirea Strâmba este singura mănăstire de călugări din județul Sălaj. Din cadrul fostului ansamblu monahal, azi, se mai păstrează doar biserica de lemn, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care datează din anul 1470, potrivit cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea.

Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, care își propune promovarea municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ. Acesta este circuitul de vară, urmând ca, în anotimpurile următoare, să fie alese zone care sunt cele mai frumoase în acea perioadă.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport și degustare de prăjituri de casă, în valoare de 25 lei, respectiv 8 lei.

Excursia va fi organizată pentru un grup de 40 de persoane. Înscrierile se fac la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 15 iulie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.