Zalău: Săptămâna aceasta începe reamenajarea zonei Scala

În 20 martie, se dă ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare și modernizare a zonei Scala din municipiu. Vinerea trecută, a fost predat amplasamentul în vederea amenajării spațiului și amplasării statuii lui Mihai Viteazul, în fața cinematografului.

Pentru procedura de predare a amplasamentului către executantul investiției, a fost organizată o ședință în cadrul primăriei, la care au participat primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, viceprimarul Teodor Bălăjel, administratorul public Călin Cristian Forț, constructorul, dirigintele de șantier, proiectantul, directorii Serviciului de Administrare a Domeniului Public și al Poliției Locale, cât și responsabilii de proiect din primărie. După întâlnirea din cadrul instituției, aspecte tehnice cu privire la organizarea de șantier au fost discutate în teren.

Proiectul de modernizare a zonei presupune realizarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul și amenajarea spațiului din jurul acesteia. Mihai Viteazul va fi reprezentat călare pe cal, cu paloșul în mână, în poziție ridicată. Statuia va avea o înălțime de aproximativ 5,25 metri de la cota superioară a soclului și până la cota superioară a paloșului, urmând a fi realizată din bronz. Așezarea statuii se va face pe un soclu din beton armat, cu formă poligonală, placat cu travertin impermeabilizat. Frontal se va monta pecetea domnească și litere volumetrice metalice cu textul “Mihai Viteazul/ (1558-1601)/ Domn al Țării Românești și Ardealului și a Toată Țara Moldovei”. Pe lungimea soclului se vor așeza cele 3 steme/simboluri heraldice reprezentând cele 3 țări unite în anul 1600 – Țara Ardealului, Țara Românească, Țara Moldovei.

Zona din jurul statuii va fi complet reconfigurată. Pe traseul aleilor se vor monta bănci și jardiniere, se vor amenaja fântâni arteziene, va exista iluminare ambientală pentru tot ansamblul amenajat, se vor monta lămpi de pardoseală rezistente la trafic pentru iluminarea arhitecturală a statuii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *