Administrația municipală face demersuri pentru atragerea de fonduri europene în vederea continuării reabilitării străzilor din oraș, în cadrul proiectelor de mobilitate urbană.

În cadrul ședinței de Consiliu Local de luni, 17 iunie, a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru încheierea contractului de servicii în vederea elaborării documentaţiei tehnico-economice pentru modernizarea coridorului de mobilitate nord-sud II. Intră aici străzile Kossuth Lajos, Andrei Şaguna, Gheorghe Lazăr, Tudor Vladimirescu şi Fabricii, iar reabilitarea lor ar urma să fie inclusă pe lista de investiţii aferentă anului în curs.

Acest proiect, precum și cel referitor la modernizarea coridorului de mobilitate urbană str. Valea Miții – str. Mihai Eminescu (include străzile Valea Miții, Maxim Gorki, Nicolae Titulescu, George Coșbuc, Parcului, Mihai Eminescu și Vânătorilor-parțial), vor fi depuse pentru finanțare în cadrul Programului Regional Nord Vest 2021-2027. În cadrul acestui apel de proiecte, municipiul Zalău are alocată suma de 20.347.653 euro, cu posibilitate de supracontractare.

„Prin intermediul acestor proiecte de investiții, străzile care fac parte din cele două culoare de mobilitate urbană vor fi cuprinse într-un amplu proces de modernizare, atât în ceea ce privește reabilitarea părții carosabile, cât și configurarea și reabilitarea trotuarelor, reabilitarea podurilor și a pasajelor, extinderea sistemului de iluminat public, construirea de canale tehnice subterane pentru telecomunicații și amenajarea de piste de biciclete. Pe întreg culoarul de mobilitate vor fi instalate rastele pentru biciclete, panouri de informare, elemente de accesibilitate și mobilier urban, spațiile verzi vor fi amenajate, va fi introdusă o linie de transport public în comun și vor fi amenajate stații pentru autobuz”, precizează reprezentanții primăriei.

Acest proiect va completa seria investițiilor pe culoarele de mobilitate urbană deja implementate din fonduri naționale și europene pe străzile: Cloșca, 22 Decembrie 1989, Simion Bărnuțiu, Voievodul Gelu, Corneliu Coposu, Avram Iancu, Gheorghe Doja, bulevardul Mihai Viteazul (trotuare și piste), pietonizarea străzii Unirii și amenajarea Piețelor 1 Decembrie 1918 și Iuliu Maniu.

În momentul de față, proiecte de mobilitate urbană se află în implementare pe străzile Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigradului și Cetății.