februarie 5, 2023

Zalau: Proiect de 2,5 miliarde pentru tinerii dezinstitutionalizati

Directia de Asistenta Sociala Comunitara (DASC) din cadrul Primariei Zalau depunea in anul 2007 un proiect, pe programul PHARE, prin care intentiona sa organizeze cursuri de formare profesionala pentru tinerii care parasesc institutiile de ocrotire sociala (orfelinate, scoli speciale). Desi forurile europene au apreciat proiectul ca fiind foarte bun, acesta nu a putut fi implementat din cauza unor probleme de natura procedurala.
In 2008, insa, proiectul a fost prezentat membrilor Fundatiei ROAD si a Clubului Rotary (ambele din Anglia) care au apreciat initiativa autoritatilor din Zalau si au decis sa contribuie la reusita proiectului. Mai mult, directoarea DASC, Dorina Babos, impreuna cu Onorica Abrudanu, consilier local, au efectuat in perioada 5-12 decembrie 2008, o vizita in Marea Britanie si au convins partea engleza sa sprijine proiectul. “Doamna Babos s-a implicat foarte mult in acest proiect, iar datorita profesionalismului si responsabilitatii angajatilor DASC, copiii dezinstitutionalizati vor avea parte de un sprijin real prin implemenatarea acestui proiect”, a declarat Onorica Abrudanu.
Potrivit informatiilor primite de la purtatorul de cuvant al primariei, Manuela Ghiurutan, proiectul initial a fost depus cu o cota de finantare din partea administratiei locale, de 10% din valoarea totala, dar aportul primariei nu mai este necesar, deoarece partenerii englezi au confirmat ca vor finanta proiectul cu intreaga suma, respectiv cu 2,5 miliarde lei vechi. “Aceasta suma va sosi in primul trimestru al anului 2009 iar de proiect vor beneficia 20 de tineri”, a precizat Manuela Ghiurutan.
Cursurile se vor tine la Centrul Social de Urgenta (fostul camin “Filatura”), lectori urmand a fi angajatii furnizorului de servicii SC VicConsult, iar de medierea pentru ocuparea unui loc de munca se va ocupa SC Focus Center.
Purtatorul de cuvant al primariei ne-a mai declarat ca exista deja un parteneriat cu SC Metalex, agent economic care s-a angajat sa asigure practica de specialitate si sa-i incadreze in munca pe cei care au manifestat aptitudini la finalizarea cursului de tamplarie. De asemenea, o alta componenta a proiectului cuprinde si un curs de instruire privind reguli de conduita si comportament.
“Proiectele de factura sociala si cu specific pe dezvoltarea aptitudinilor unor tineri, in vederea gasirii unui loc de munca, sunt de mare actualitate si asta in conditiile in care vor fi anumite greutati in perioada urmatoare, datorate in principal crizei, cu atat mai mult pentru acesti tineri cu probleme. Fiindca acest proiect are ca sprijin organizatii care deja si-au aratat disponibilitatea, si prin ce s-a realizat pana in acest moment, dorim sa le multumim pentru eforturile si sprijinul acordat”, a declarat Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut