Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, administrața locală zălăuană a făcut radiografia sistemului de învățământ din Zalău.
A fost subliniat faptul că educația rămâne o prioritate, motiv pentru care s-au alocat sume importanet în această direcție. „Sumele care se alocă pentru educație nu sunt cheltuieli, ci mai degrabă investiții care aduc o dobândă bună și sigură”, spune primarul Ionel Ciunt.
În anul școlar care stă să înceapă, în municipiu vor funcționa 26 ude unități de învățământ cu personalitate juridică, din care o creșă, 10 grădinițe, 6 școli gimnaziale și 9 licee. De luni, 11 septembrie, încep cursurile 12.809 școlari și preșcolari.
Locurile la creșă sunt insuficiente
Și în acest an școlar, numărul locurilor la creșă este mai mic decât numărul cererilor. Potrivit administrației locale, la creșa care funcționează în subordinea primăriei, cu cele 3 locații, pe strada 22 Decembrie (unde este și secție maghiară), în Brădet și în Simion Bărnuțiu, sunt înscriși 220 de copii.
Sunt însă aproape 100 de cereri de înscriere care u au putut fi onorate.
„Sper ca noua creșă care urmează să se construiască pe strada Bistriței, care va dispune de 110 locuri, să rezolve această problemă și anul viitor să nu fim nevoiți să refuzăm nicio cerere”, spune primarul Ionel Ciunt.
Toate unitățile de învățământ au avizele și autorizațiile necesare
Potrivit conducerii primăriei, angajații instituției au verificat absolut toate unitățile de învățământ din municipiu, iar concluzia este că anul școlar poate începe „în condiții dintre cele mai bune”.
S-a făcut desinfecție și dezinsecție în toate unitățile de învățământ, iar fiecare dintre ele în parte are autorizație de la DSP și de la ISU.
Peste 15 milioane de euro s-au alocat pentru învățământul zălăuan
Potrivit datelor furnizate de Primăria Zalău, administrația locală a alocat anul acesta un buget de 75.878.000 lei, adică 15,2 millioane euro pentru învățământ. Asta înseamnă cam 6.000 de lei (sau 1.200 euro) pentru fiecare elev în parte.
Din bugetul total aprobat către acest domeniu, 72 la sută a fost direcționat pentru dezvoltare. Raportat la bugetul total al municipiului, circa 21 la sută a mers spre educație.
Primăria Zalău spune că a folosit sau urmează a fi folosiți până la finele anului pentru reparații capitale 613.000 lei, iar 54,6 milioane lei pentru investiții, modernizări și dotări în unitățile de învățământ din oraș. De menționat că, din cei 54,6 milioane lei, 53,4 milioane lei sunt bani europeni.
Peste 20 de milioane de lei se folosesc pentru reparații curente, tichete de creșă, naveta cadrelor didactice, pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, pentru acordarea burselor.
Părinții nu trebuie să plătească fondul clasei!
Primăria Zalău va acorda burse, în acest an școlar, unui număr de 4.280 de elevi. Se vor da 1.238 burse sociale, 520 burse de studiu, 2.460 burse de merit, iar 42 de elevi și 20 de echipe vor primi burse de performanță.
Un aspect important adus în discuție de reprezentanții administrației locale îl reprezintă intenția de a acorda, și în acest an școlar, acei bani de rechizite, în cuantum de 100 de lei per elev, sume care s-au dat și înainte de pandemie. Acest sprijin financiar pentru rechizite ar urma să intre în conturile școlilor, pentru a fi cumpărate consumabile și materialele didactice necesare, astfel încât să nu se mai colecteze bani, sub nicio formă, de la părinți.
Primarul Ionel Ciunt spune că propunerea de acordare a acestui sprijin financiar pentru rechizite va fi supusă votului Consiliului Local în ședința din această lună.
Unități de învățământ deja modernizate
Recent, în municipiu au fost reabilitate patru licee, a fost modernizat internatul de la Liceul Tehnlogic „Mihai Viteazul” (163 de beneficiari), a fost amenajat un Centru de zi, pe Aleea Torentului, a fost construită o creșă și a fost reabilitată Grădinița nr. 5. Valoarea acestor proiecte este de 46,6 milioane lei.
În defășurare sunt proiecte pentru construirea acelei creșe de pe strada Bistriței, cu 110 locuri, și pentru creșterea eficienței energetice a 9 unități de învățământ, proiecte pentru care au fost semnate contracte de finanțare. Valoarea totală a proiectelor aflate în desfășurare este de 121,1 milioane lei.
Un alt proiect major al administrației locale îl reprezintă cel în baza căruia toate unitățile de învățământ vor beneficia de dotări cu mobilier și echipamente digitale, prin intermediul unei investiții de 27 milioane de lei, aflate acum în procedură de achiziție.
Activități extrașcolare, gratuite sau cu prețuri reduse
Primăria Municipiului Zalău finanțează activități extrașcolare prin Casa Municipală de Cultură și Sport Club Municipal Zalău. La Casa Municipală de Cultură, 86 de copii participă la activitățile Cercului de pictură “Zalău Art”, 80 de copii participă la activitățile Ansambului Folcloric de Copii “Columna” și 60 de copii sunt înscriși în cadrul Atelierului de dans de caracter “Transilvania”.
La SCM Zalău, aproape 450 de copii activează la cele 6 secții ale clubului: fotbal, volei, tenis de câmp, box, karate și judo.
Pe de altă parte, primăria oferă copiilor gratuitate la transport în comun, servicii stomatologice gratuite în cadrul celor 3 cabinete, activități recreative în cadrul Centrului de zi, reducerea cu 75% din prețul de bază la planetariu și la filmele care rulează la Cinema Scala.
„Împreună cu colegii din conducerea Primăriei Municipiului Zalău, avem o preocupare continuă pentru valorificarea tuturor oportunităților în ceea ce privește accesarea de fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii școlare și asigurarea de condiții moderne pentru desfășurarea unui act educațional de calitate”, dă asigurări primarul Ionel Ciunt.