Protest de amploare al dascălilor, luni dimineața, la Zalău. Sute de cadre didactice și personal auxiliar din învățământ au ieșit în stradă. Protestul organizat de Liga Sindicatelor din Învățământ, filiala Sălaj, a avut loc în fața Casei de Cultură a Sindicatelor.

Astfel de proteste au avut loc în mai multe orașe din țară, iar marți, 30 mai, este programată o acțiune similară în capitală, în fața Palatului Cotroceni.

Dascălii cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul “salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie”, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

„Ați auzit? S-a introdus o nouă disciplină în curriculumul școlar! Se numește DEMNITATE! Prima oră s-a ținut în public, în centrul orașului. Fără să fie nevoie de sunetul clopoțelului și sărind de data aceasta peste <sfertul academic> profesorii din Sălaj și-au dat întâlnire pe platou, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor. Neinspirată alegere a locului aș spune eu, am fost nevoiți să stăm cu spatele la instituțiile conduse de profesori… Ne cerem scuze!

Dascălii au venit pregătiți, cu steaguri, cu pancarte simple sau elaborate, cu fluiere și vuvuzele (că așa e la modă). Și-au ținut <lecția de demnitate> strigând împotriva celor care se fac că nu aud. Și, exact după o oră, ca la școală, au pus punct lecției și au ieșit în pauză.

Am fost prezent și eu, am fotografiat, cu emoție recunosc, fețele colegilor mei profesori, personal didactic auxiliar și nedidactic. Pentru că nu am semnat GDPR-ul am decis să nu vă arăt fețele lor triste, îngândurate dar nu resemnate… Cred că este mai bine dacă vă arăt <caietele> lor de notițe!

Am așteptat <inspecția> dar nu a fost să fie… Poate altădată! După cum merg lucrurile, tare mi-e teamă că ne vom mai revedea în astfel de contexte”, a scris, pe pagina sa de Facebook, imediat după protestul de la Zalău, Mirel Matyas, reputat profesor sălăjean, adăugând și o serie de fotografii elocvente, făcute la fața locului.

Greva generală din învățământ a fost declanșată în data de 22 mai, pe termen nelimitat. Promisiunile făcute până acum de guvernanți nu i-au mulțumit deloc pe dascăli, aceștia din urmă considerând chiar jignitoare voucherele și primele promise.

„Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene, 410 milioane de lei bani europeni din Programul Educație și Ocupare pentru perioada 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul național. Așadar, în total, 723 de milioane de lei, care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei de alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1 miliard 23 de milioane de lei pe care Guvernul îi alocă, iată, în aceste zile, pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educațional. Sunt 273.532 de beneficiari, practic, toți angajații din sistemul de învățământ, care vor primi în mod diferențiat acești bani. Mă voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic, următoarele sume: cei 2.500 lei, care reprezintă măsuri de susținere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care vor asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare; pentru personalul didactic și didactic auxiliar și alte sume, în total, 1.000 lei pentru personalul nedidactic, sume care vor fi primite în iunie și în septembrie, în timp ce personalul didactic și didactic auxiliar va primi 1.000 lei în luna iunie, în săptămânile care urmează, și 1.500 lei în luna octombrie, așa cum am anunțat”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, dialogul cu sindicatele pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării va începe de îndată. „Am anunțat deja zilele trecute accelerarea calendarului, devansarea sa pentru data de 15 iulie. Era fixat ca termen în PNRR sfârșitul acestui an, în decembrie, dar iată că 15 iulie este termenul asumat la nivelul Guvernului, pentru a avea noile grile ale salarizării personalului din sistemul bugetar şi pentru a câștiga timp, deoarece 15 iulie este termenul până la care Experții Băncii Mondiale sunt așteptați să-și prezinte opinia, analizele și viziunea privind cum ar trebui să arate noile grile ale salarizării din sistemul public, în paralel, pentru a reuși să comprimăm cât mai mult etapele necesare pentru a ajunge la o variantă finală și corectă a sistemului de salarizare publică din România”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.