Zalău: Centru de zi pentru vârstnici, pe bani europeni

Un Centru de zi, destinat zălăuanilor peste 65 de ani, urmează a fi construit în municipiu, cu bani europeni. Consilierii locali au aprobat, în ședința de joi, 29 februarie, documentaţia tehnico-economică și depunerea cererii de finanțare aferente în cadrul Programului de Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027.

Centrul de zi pentru seniori va oferi servicii sociale de asistenţă şi recuperare persoanelor vârstnice, servicii inexistente în prezent în municipiul Zalău şi va crește numărul de persoane vârstnice beneficiari ai îngrijirii la domiciliu, deoarece va avea și o echipă mobilă.
Centrul va funcţiona în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Zalău (D.A.S.), unitate subordonată primăriei, acreditată ca furnizor de servicii sociale.

De menționat că, în prezent, 15% din locuitorii municipiului au vârsta de peste 65 de ani, procent care s-a dublat în ultimii 10 ani, fapt ce demonstrează tendinţa accentuată de îmbătrânire a populaţiei. În consecinţă, nevoia de servicii sociale pentru vârstnici este şi ea în creştere.

Centrul de zi ar urma să se construiască în Valea Miții, pe un teren al primăriei, în suprafață de aproape 4 mii de metri pătrați.
Acesta va avea o capacitate de 50 de locuri pentru centrul de zi şi echipă mobilă care va asigura servicii de îngrijire la domiciliu pentru minim 25 de persoane vârstnice nedeplasabile.

Centrul va avea cabinet medical, cabinet de consiliere psihologică şi psihoterapie, cabinet de consiliere psiho-socială, informare, consiliere juridică, sală de kinetoterapie, sală de masaj, sală de fizioterapie, sală de gimnastică medicală.

Direcţia de Asistenţă Socială Zalău este cea care a susținut oportunitatea şi necesitatea dezvoltării serviciilor sociale pentru persoane vârstnice, în speţă a centrului de zi de asistenţă şi recuperare, serviciu care nu există în acest moment în municipiu. În ceea ce priveşte serviciile de îngrijire la domiciliu, există în prezent 5 unităţi de îngrijire, dar numărul de persoane asistate este prea mic pentru nevoia existentă.

Valoarea totală a investiției este de 6.345.104 lei cu TVA, din care 3.024.880 lei reprezintă partea de construcții-montaj. Primăria va trebui să suporte din bugetul local 2.297.392 lei, sumă aferentă contribuţiei proprii şi cheltuielilor neeligibile.


About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *