octombrie 7, 2022

Zalau a împlinit 545 de ani de la declararea sa ca oras

 

rn

Zalau, municipiul de resedinta al judetului Salaj, a împlinit pe 1 august 545 de ani de la declararea sa ca oras.
La 1 august 1473, Matei Corvin, regele Ungariei si Boemiei, declara Zalaul pentru prima data oras-târg, "Oppidum Zilah", privilegiu care scotea orasul de sub dominatia comitatului, acordând dreptul de comert liber cu toata tara si oferindu-i independenta economica.
Prima consemnare scrisa cu privire la Zalau o gasim în "Gesta Hungarorum", numita si Cronica lui Anonymus – notar al regelui Bela al IV-lea al Ungariei – lucrare aparuta în jurul anului 1210.
Se poate afirma ca Zalaul exista ca asezare omeneasca înca din jurul anului 900, dar prima atestare documentara apare la 1200. Dupa navalirile tatare si pustiirea orasului din anul 1241, Zalaul intra din anul 1246 în administrarea episcopatului catolic de la Oradea si este mentinut sub aceasta administratie pana în anul 1542, când intra în componenta Principatului Transilvania.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.