septembrie 28, 2023

Vremea în august: De la 40 de grade, la răcoare și furtuni

0

Luna august începe cu un val de caniculă, cu maxime ce ar putea depăși, local, pragul de 40 de grade. Ulterior, sunt așteptate temperaturi mai moderate, dar și intervale cu ploi și furtuni.

Ultima lună de vară va debuta cu un nou val de căldură. Temperatura ar putea atinge din nou 39 – 41 de grade în sudul țării, spre sfârșitul acestei săptămâni. Totuși, se pare că săptămâna viitoare va aduce o vreme ceva mai răcoroasă, mai ales în regiunile vestice.

În primele două zile din luna august, temperaturile diurne vor fi apropiate de medie, în general între 25 și 34 de grade, dar nopțile vor fi destul de călduroase, iar pe alocuri chiar tropicale, cu minime între 15 și 21 de grade.

Val puternic de căldură, posibil până la 40 – 42 de grade

Începând de miercuri, o masă de aer rece dinspre nordul Atlanticului va pătrunde prin vestul Europei, până în partea de nord a Africii. Această pătrundere rece va disloca aerul cald existent în acele zone, care va fi împins spre sud-estul continentului.

Pătrunderea aerului rece în vestul Europei va favoriza extinderea unei dorsale calde în partea de est a continentului.
Pătrunderea aerului rece în vestul Europei va favoriza extinderea unei dorsale calde în partea de est a continentului.

În aceste condiții, vremea se va încălzi treptat spre sfârșitul săptămânii. Cel mai cald se pare că va fi vineri, când termometrele vor arăta peste 35 de grade pe suprafețe extinse din sudul, vestul și estul țării.

În sudul Munteniei și Olteniei, inclusiv în Capitală, temperatura poate urca până la 37 – 40 de grade, iar izolat sunt posibile și maxime ușor mai ridicate, de 40 – 41 de grade. Unele modele de prognoză estimează până la 43 – 44 de grade, dar acest scenariu este puțin probabil.

Răcorire bruscă și furtuni

În regiunile estice și sudice, valul de căldura va mai persista o zi – două, dar pe la începutul săptămânii viitoare, temperatura va începe să scadă și aici.

Aerul rece din vestul Europei va înainta treptat spre est, deci canicula nu va dura foarte mult. În Banat și Crișana, se pare că vremea se va răci brusc încă de sâmbătă – duminică, când sunt așteptate și furtuni puternice în unele zone.

Vremea se va răci mai întâi în vestul țării, unde sunt așteptate averse și furtuni în weekend.
Vremea se va răci mai întâi în vestul țării, unde sunt așteptate averse și furtuni în weekend.

Conform estimărilor actuale, în a doua săptămână din august vremea va fi ceva mai răcoroasă în vestul țării și normală termic sau ușor mai caldă decât media în est.

Evoluția vremii în a doua jumătate a lunii este încă incertă, dar există semnale că zona de presiune atmosferică ridicată din sudul continentului se va extinde. Dacă se va întâmpla acest lucru, putem să ne așteptăm la o vreme călduroasă și mai uscată.

Puteți urmări tendința meteo pentru localitatea aleasă de voi și în secțiunea Vremea pe 14 zile, de pe prima pagină a aplicației.

Sursa informației: meteoradar.ro

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut