Vouchere de 300 de lei pentru angajate. Cine poate primi cadoul de 8 Martie

Angajatorii, indiferent dacă sunt din mediul privat sau de stat, pot acorda vouchere de 300 de lei pentru femei de Ziua Internațională a Femeii.

O Ordonanță de Urgență din decembrie 2021 majora plafonul de 150 la 300 de lei, pentru ca tichetele cadou oferite pentru ocaziile speciale să fie considerate netaxabile.

Aceste vouchere nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit Codului fiscal. Mulţi angajatori, mai ales în domeniul privat, oferă pe lângă tichetele cadou de 8 Martie şi o zi liberă tuturor angajatelor.

„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei”, informa ANAF.

Voucherele se pot acorda în următoarele situații: cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase; cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie; cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 Iunie.

„Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii și contribuții sociale obligatorii”, preciza ANAF.

În ordonanța de urgență a fost introdusă și obligativitatea ca toate tichetele valorice, inclusiv certificatele cadou, să fie numai sub formă de card și să elimine biletele fizice.

Angajatorii care decid să ofere tichete cadou femeilor pentru 8 Martie nu au voie să discrimineze femeile angajate, indiferent dacă sunt mame sau nu, dacă lucrează cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, dacă îndeplinesc funcții de bază în cadrul companiei sau nu.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *