Vorbim din nou despre Parc industrial la Zalău

4
4274

Ideea înființării unui parc industrial în proximitatea municipiului Zalău revine în actualitate. Președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu Sălăjanu, a anunțat semnarea contractului de servicii pentru elaborarea unui studiu de oportunitate pentru realizarea unui parc în apropiere de Zalău.

„Consider că această investiție va răspunde nevoii de a avea noi locuri de muncă bine plătite în județul Sălaj, de a inaugura o platformă atractivă pentru mediul de afaceri autohton, pentru investiții din alte zone, și, în plus, să ofere o atractivitate județului nostru, ca locație pentru activități economice. Cu siguranță că, astfel, vom fi și noi la înălțimea municipiilor din județele învecinate, dacă vom avea un parc industrial care să răspundă nevoilor investitorilor”, spune Dinu Iancu Sălăjanu.

Povestea Parcului Industrial e veche de când lumea…

La Zalău se vorbește (și cam atât, deocamdată) despre înființarea unui parc industrial încă de când primar era Radu Căpîlnașiu. Ionel Ciunt a îmbrățișat și el ideea și, în câteva rânduri, a inclus-o pe lista de priorități a administrației locale. Doar că o astfel de investiție nu s-a mai concretizat.
În 2008, Consiliul Local a decis că este nevoie de un parc industrial, sub denumirea „Parcul Industrial – Zalău Nord”. Locația acestuia ar fi trebuit să fie pe un teren situat lângă calea ferată Zalău – Sărmășag. Proiectul nu s-a mai realizat. S-a discutat apoi despre realizarea unui parc industrial, pentru a atrage mai mulți investitori, în zona industrială a orașului, lângă șoseaua de centură. Din nou, proiectul nu s-a materializat.
În 2017, municipalitatea chiar a alocat din bugetul local suma de 3.063.260 de lei pentru achiziționarea unui teren pentru parc industrial și achiziționarea unui teren pentru extinderea cimitirului. Doar că parcul nu s-a mai realizat, iar banii alocați cu această destinație au fost direcționați ulterior către alte nevoi.

La rândul său, Consiliul Județean Sălaj, condus atunci de Tiberiu Marc, identifica, în Strategia de Dezvoltare a Județului Sălaj 2015 – 2020, mai multe puncte slabe ale județului, care mențin locuitorii într-o situație economică sub media pe regiune. Una dintre concluzii era că este nevoie de un parc industrial pentru a revitaliza economia, prin atragerea de investitori. Dar nimic nu s-a concretizat.

Parcul industrial din Jibou este un succes

Parcul industrial din Jibou este singurul din județ și s-a dovedit un suces. Jiboul este al treilea oraș ca mărime din județ, cu circa 12.000 de locuitori. În parcul industrial din orașul de pe malul Someșului lucrează circa 70 la sută din populația activă a orașului, adică în jur de 1.000 de oameni.
„Prin realizarea parcului industrial se creazã infrastructura necesarã dezvoltãrii unui mediu de afaceri compatibil cu nevoile sectorului privat din zonã, mediu care va avea o contribuție importantã în atragerea de noi investitori și implicit în ocuparea forței de muncã disponibilizatã”, scrie pe site-ul primăriei Jibou.

Parcul Industrial Jibou are o suprafață totală de 22 hectare și a fost construit în anul 2006.

Sălajul are, oficial, aproape 5.000 de șomeri

La sfârșitul lunii iunie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj erau înregistrați 4.880 șomeri (din care 2.202 femei), rata șomajului fiind de 4.76%.

Din totalul persoanelor înregistrate în evidențele AJOFM Sălaj, 1.091 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.789 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 3.943 șomeri provin din mediul rural, iar 937 sunt din mediul urban.

Potrivit datelor oficiale, Sălajul are circa 49.000 de salariați, din care aproximativ 27.000 lucrează în mediul privat, iar restul în sistemul public.

Pe de altă parte, în Sălaj sunt concentrați 1,16 la sută din totalul agenților economici din România și 0,71 la sută din totalul de angajați din României.

4 COMENTARII

  1. Parcuri sa fie ca investitori sunt.
    Oradea are patru parcuri
    industriale si sunt ocupate in totalitate,iar acum cauta teren pentru un nou parc.
    Pentru Zalau lipsa unui parc industrial este un mare minus,pe care trebuie sa si-l asume toti politicienii care au condus judetul si Zalaul.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.