decembrie 1, 2022

Vor creste toate preturile, iar statul va incasa si mai putin la buget

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat ieri Guvernul Tudose de „crima cu premeditare împotriva economiei românesti”, afirmând ca de la 1 ianuarie s-a renuntat la supraaciza pe combustibil, iar acum Executivul reintroduce o masura similara pentru a face fata majorarilor de pensii si salarii.

„Acuz Guvernul Tudose de crima cu premeditare împotriva economiei românesti. Pentru a putea scoate bani din piatra seaca ca sa faca fata la majorarile salariale si la majorarile de pensii fara suport în realitatea economica, Guvernul Tudose ia doar masuri care duc la distrugerea economiei românesti”, a declarat presedintele PNL, Ludovic Orban, criticând intentia Guvernului de a majora accizele pe combustibil.
„Practic, astazi Guvernul nu face altceva decât sa revina asupra masurii pe care a promis ca o va lua si anume aceea de a anula supraacciza la combustibil cu efecte devastatoare asupra economiei”, a spus Orban.
Cresterea pretului la combustibil va duce la crestrea preturilor si tarifelor la toate bunurile si serviciile ca urmare a cresterii costurilor cu combustibilii, iar firmele de transport românesti vor fi afectate grav si multe dintre ele vor fi nevoite sa închida portile din cauza faptului ca nu vor mai putea fi competitive în raport cu firmele din alte tari, a sustinut Orban.
„În agricultura vor creste toate preturile ca urmare a cresterii pretului motorinei prin viitorul act normativ. Suntem categoric împotriva introducerii acestei cresteri a accizei care nu are niciun fel de fundament economic si care nu va avea niciun efect favorabil asupra veniturilor la bugetul de stat, ci dimpotriva va avea efecte extrem de grave asupra economiei”, a spus presedintele PNL.
Liberalul a atras atentia si ca nivelul de încasari la stat va scadea pentru ca foarte multe firme de transport, „asa cum au facut si în perioada în care era în vigoare supraaciza al combustibili, au preferat sa alimenteze în alte tari unde pretul combustibilului era mult mai mic”.

Transportatorii au amenintat deja
cu proteste si cu cresteri de tarife

Cresterea tarifelor de transport marfa, respectiv a biletelor de transport calatori, refuzul de a mai alimenta din România si chiar proteste în Piata Victoriei vor fi reactiile fata de majorarea accizelor la carburanti, avertizeaza liderii transportatorilor citati de Mediafax.
„Motorina mai scumpa se va vedea si în biletele pentru calatori, si în tarifele de transport marfa, ceea ce va duce la scumpiri ale tuturor produselor transportate”, este citat Vasile stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor Autorizati de Transport – COTAR. Acesta a reamintit ca dupa introducerea supraaccizei la carburanti foarte multi transportatori au refuzat sa mai alimenteze în România si si-au umplut rezervoarele, ba chiar au facut si provizii suplimenatare din afara tarii.
Presedintele Camerei de Comert România-Germania si proprietarul companiei Eurolines, Dragos Anastasiu, spune si el ca va recurge la ambele variante de reactie fata de majorarea accizelor, respectiv scumpirea biletelor si refuzul de a alimenta din România. „O schimbare atât de brusca în politica fiscala este o sfidare la adresa mediului de afaceri, practic da peste cap atât bugetele si business-planurile companiilor, cât si bugetele personale, ale familiilor”, puncteaaza Dragos Anastasiu.

Banca Nationala vede la orizont
cresteri de preauri si inflatie mare

Banca Nationala a României a revizuit în sus prognozele de inflatie pentru urmatoarea perioada, cea pentru decembrie 2017 fiind de 1,9%, iar pentru decembrie 2018 de 3,2%, a anuntat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
“Din ce în ce mai putine preturi scad si, în acelasi timp, din ce în ce mai multe preturi cresc (…) Presiuni în sus asupra inflatiei vin atât din politica fiscala, cât si din preturile administrate, în special la energie (…) Sunt presiuni si de pe piata fortei de munca, dar si din importuri, unde preturile nu mai scad. Costurile cu manopera, dar si cele cu materia prima, merg în sus”, a spus Mugur Isarescu.
Mugur Isarescu a mai spus ca tendinta este imprimata de preturile alimentelor. Iar preturile la energie “deocamdata au inversat traiectoria în trimestrul al doilea – de la scaderi au trecut la cresteri”.
Despre majorarea accizei la carburanti, guvernatorul BNR a spus ca “ne va afecta, va împinge inflatia în sus” si ca nici macar nu a fost inca inclusa in calculul prognozei pentru inflatie, intrucat deocamdata este doar o discutie, dar a subliniat ca riscurile vin din politica fiscala.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *