Vom mai fi pensionari?

Guvernul vrea sa ne tina “pe brazda” tot mai mult. A adoptat o lege care prevede ca din anul 2014, femeile sa iasa in pensie la 60 de ani, iar barbatii, la 65. Asa se gandeste executivul sa salveze fondul public de pensii. Romania este tot mai “imbatranita”, iar numarul persoanelor care cotizeaza la asigurarile sociale este in scadere, dupa cum arata o analiza a Comisiei Europene. Pentru a nu se prabusi fondul de pensii, a fost necesar sa se ia masuri de urgenta. Si aceste masuri cad pe umerii… salariatilor.
Durata medie de viata a romanilor este de 75 de ani la femei si 68 la barbati. Cand se mai bucura de pensie si de liniste un barbat care iese din viata activa la 65 de ani, iar peste cativa ani ajunge la doi metri sub pamant? Unde sunt contributiile lui de-o viata? In aceste conditii, e normal ca varsta de pensionare sa creasca? Este drept ca prea putina populatie activa sustine o mare parte a populatiei inactive. Dar cu stresul din zilele noastre, cati vor mai ajunge oare la varsta de pensionare? Statul va castiga niste bani pe care nu va mai trebui sa-i returneze, deoarece multi dintre noi nu vom mai apuca probabil nici sa ne depunem dosarul pentru pensionare.
Nu e normal sa tii in munca un om de 60 de ani, care abia mai da “randament” din cauza varstei inaintate si a sanatatii precare, cand sunt tineri care ies de pe bancile facultatilor si cu greu isi gasesc un loc de munca. Pe de alta parte, si patronii prefera personal tanar, pentru ca este mult mai productiv. Dupa ce ai ajuns la o anumita varsta, angajatorii incep sa caute “nod in papura” pentru a scapa de tine, amintindu-ti de pensionarea anticipata… de plimbari cu nepotii prin parc…

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *