In Zalău, faţadele degradate ale blocurilor au produs de curand primele accidente cu victime şi pompierii au intervenit de cinci ori doar in acest an pentru indepărtarea cărămizilor şi tencuielii care stăteau să cadă. Camera Deputaţilor a adoptat obligativitatea reabilitării imobilelor care au faţadele degradate.
Sălăjenii vor fi nevoiţi să işi repare faţadele locuinţelor după ce o lege in acest sens a trecut de Camera Deputaţilor va fi promulgată şi de preşedintele Băsescu. In maxim trei luni de la promul-garea legii pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a imobilelor, primăriile trebuie să inventarieze toate clădirile ale căror faţade necesită renovări şi să tri-mită o notificare proprietarilor, care trebuie să se apuce de zugrăvit. In programul de reabilitare se intrevăd două categorii de proprietari. Cei care au un venit mediu net pe membru de familie peste 1.500 de lei şi a doua categorie ii include pe proprietarii cu venituri care nu depăşesc această sumă.
Reabilitarea faţadelor pentru proprietarii cu venituri mici
Pentru proprietarii care vor primi o astfel de notificare şi nu işi permit să-şi reabiliteze faţada degradată, autorităţile locale pot decide să suporte parţial sau total costul renovării. Legea prevede că in această categorie intră proprietarii locuinţelor al căror venit mediu net pe membru de familie nu depăşeşte 1.500 de lei pe lună şi nu au mai mult de două restanţe la plata utilităţilor.
Beneficii pentru proprietarii intreprinzători
Locuitorii cu venituri mari, care nu pot beneficia de gratuitate sau cofinanţare pentru reabilitarea faţadelor, au posibilitatea contractării unui credit de la bănci cu garanţie de la stat, returnabil pe o perioadă de maxim cinci ani. De o scutire a plăţii impozitului pentru imobil pe o perioadă de cinci ani ar putea beneficia proprietarii care decid singuri să-şi reabiliteze faţada clădirii. Aceştia nu vor achita nici taxele necesare autorizării lucrărilor.
Primăria poate amenda asociaţia de proprietari
In Zalău blocurile degradate reprezintă un pericol pentru trecători, iar pompierii au fost nevoiţi să intervină la blocurile 120, Lira Cristal şi G120 pentru indepărtarea tencuielii care stătea să cadă. Pentru inceperea lucrărilor de reabilitare la bloc, lucrurile nu stau la fel de simplu ca şi la case. 90 la sută din locuitorii unui bloc trebuie să fie de acord pentru inceperea lucrărilor de reabilitare şi pentru contractarea unui credit. Dacă aceştia nu se inţeleg, primăria va aplica o amendă asociaţiei de proprietari şi poate decide să inceapă lucrările din fonduri proprii urmand ca apoi să-şi recupereze banii de la proprietari.


Dacă in Zalău blocurile cu faţade degradate sunt deja bine cunoscute, Septimiu Ţurcaş, primarul Şimleului, ne-a spus că şi in oraşul de la poalele Măgurii sunt destule clădiri care au această problemă şi il bucură apariţia acestei legi. Septimiu Ţurcaş ne-a declalat de altfel că susţine de mai mult timp o astfel de iniţiativă legislativă şi chiar dacă in bugetul primăriei Şimleu nu au fost prevăzute fonduri pentru reabilitarea faţadelor, primarul se va implica in rezolva-rea acestei probleme şi consideră că reabi-litarea clădirilor cu probleme s-ar putea realiza cu bani puţini.
Amenzile prevăzute pentru nerespectarea acestei legi pornesc de la 2.000 de lei şi ajung pană la 15.000 de lei. Amenzile maxime pot fi aplicate primarilor care nu reuşesc să identifice clădirile cu faţade deteriorate, potrivit ministrului Elena Udrea.