septembrie 28, 2023

Vlad Voiculescu a fost demis. Se rupe coaliția de guvernare?

5

Decizia premierului Florin Cîțu de a-i demite pe Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și pe secretarul de stat din subordinea acestuia, Andreea Moldovan, a aruncat în aer scena politică. Unii politicieni sau analiști au salutat decizia de eliminare din echipa guvernamentală a celor doi oficiali din Sănătate de al căror nume se leagă, justificat sau nu, numeroase scandaluri din ultima perioadă. Alții cer și demisia lui Cîțu pentru că i-a permis până acum lui Voiculescu să ”își bată joc” de întreg sistemul de sănătate. Singurii susținători ai lui Voiculescu și Moldovan rămân colegii din USR-PLUS, cum era și firesc. Fanii USR-PLUS au început deja să strângă rândurile și să iasă cu amenințări de proteste masive dacă Iohannis nu intervine să-i ia apărarea lui Voiculescu.

Demiterea, în loc de ‘‘bună dimineața‘‘

De când a fost numit în funcție, Voiculescu a fost mereu în centrul atenției, fiind acuzat că ar fi rupt de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate și așa lovit crunt de situația pandemică. I s-au reproșat, cu argumente solide sau nu, măsuri puține și incoerente, sute de incidente grave în spitalele românești în timpul mandatului său, evacuarea pacienților din spitale ”noaptea ca hoții”, bâlbele lui și ale echipei sale, declarațiile controversate, lipsa colaborării cu celelalte ministere – Ministerul Educației fiind unul dintre cele mai importante și afectate în acest sens -, ordinele de ministru controversate și, cel mai recent, ordinul publicat marți în Monitorul Oficial de care, se pare, nu ar fi știut nimeni în afară de secretarul de stat Andreea Moldovan și câțiva apropiați ai săi, ordin care i-a bulversat pe toți, de la primari, la prefecți, la Arafat și Cîțu. Probabil a fost cireașa de pe tort dacă a doua zi, la prima oră a dimineții, Cîțu a anunțat pe pagina sa personală de Facebook revocarea, respectiv demiterea din funcții a celor doi. Interimatul la Ministerul Sănătății va fi asigurat de Dan Barna până la o nouă propunere.

Au fost și voci care l-au susținut, lăudându-l pentru că a încercat să reformeze sistemul și să aducă mai multă transparență în mnisterul pe care l-a condus.

‘‘Astăzi i-am înaintat domnului președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, spune Primul-ministru Florin Cîțu care, ulterior a specificat că decizia a fost luată în urma unei discuții avute cu Dan Barna.

Presiuni asupra lui Cîțu

Deși parlamentarii de la Putere l-au apărat prin vot pe Voiculescu atunci când social-democrații au depus moțiunea simplă împotriva acestuia, tot mai multe voci din PNL se delimitau în ultima perioadă de deciziile și faptele acestuia la vârful Sănătății. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, l-a pârât în ședințele de partid pe Voiculescu, iar vicepreşedintele PNL Ben Oni Ardelean a declarat sâmbătă că va solicita premierului Florin Cîţu, în cadrul Biroului Politic Naţional al partidului, demiterea de urgenţă a ministrului Sănătăţii.

“În calitate de vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, voi solicita premierului Florin Cîţu, în cadrul Biroului Politic Naţional, demiterea de urgenţă a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Tot circul, bâlbâiala şi bătaia de joc la adresa pacienţilor de la Spitalul Foişor a umplut paharul. Pacienţii cu diferite boli nu mai pot fi ignoraţi şi daţi la o parte în detrimentul pacienţilor infectaţi cu COVID. Chiar dacă managementul Spitalului Foişor s-a opus transformării în unitate COVID-19, printr-o scenă similară cu prelungirea carantinării Timişoarei, s-a dat un ordin – ignorând voinţa şi argumentele celor de acolo – prin care au fost evacuaţi în toiul nopţii zeci de pacienţi”, a scris Ardelean pe pagina sa de Facebook.

Lucian Bode, președintele PNL Sălaj și ministru de Interne, nu a dorit să exprime niciun punct de vedere cu privire la demiterea colegului său din Guvern.

Florian Neaga: ” Voiculescu a fost tocmai ce nu trebuia în sistemul de sănătate”

Deputatul PSD de Sălaj, Florian Neaga, fiind la bază medic, și-a exprimat în numeroase rânduri opiniile privind deciziile luate de Voiculescu în sistemul de sănătate și a cerut, deunăzi, inclusiv demisia acestuia. Acum spune că sub conducerea lui Voiculescu și a echipei sale, ”sistemul de sănătate a fost în mare pericol” și cere responsabilitate din partea guvernării față de sănătatea românilor.

”Greșeli cu urmări catastrofale asupra sistemului medical, cu pacienți tratați cu dispreț și cu pacienți morți din cauza iresponsabilității la nivel de Guvern, greșeli repetate cu o frecvență înspăimântătoare, au dus în final, azi, la demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Mi se pare o nedreptate inacceptabilă față de români ca cineva să distrugă sub ochii noștri un sistem medical în care lucrează profesioniști dedicați, medici care fac eforturi uriașe pentru sănătatea oamenilor. Și sunt în continuare foarte îngrijorat. La conducerea sistemului de Sănătate e nevoie de o responsabilitate pe măsura importanței acestuia. Toți suntem de acord că nimic nu e mai important decât sănătatea, nu-i așa? Din păcate, jocurile de putere din coaliția de guvernare ne țin în tensiune. La conducerea ministerului Sănătății e nevoie de un profesionist desăvârșit, un cunoscător al sistemului medical și un manager cu multă aplecare pentru acesta. Voiculescu a fost tocmai ce nu trebuia, iar recenta declarație a unuia din liderii coaliției de la putere că nu au altul mai bun este îngrijorătoare”, a declarat Florian Neaga.

Cioloș: ”Este inacceptabil!”

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a ieșit rapid cu o declarație prin care critică decizia lui Florin Cîțu și sare în apărarea lui Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan. De altfel, reacția lui Cioloș a adunat rapid susținătorii USR-PLUS care, în mediul online, spun că vor protesta împotriva deciziei luate și că Voiculescu este doar o victimă a sistemului, neconsiderându-l vinovat de modul în care a condus vremelnic Sănătatea românească.

”Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public. Vom avea imediat o ședință a conducerii Alianței USR PLUS și vom decide împreună ce vom face. Dragoș Tudorache, președintele executiv PLUS, va exprima punctul nostru de vedere public în orele următoare”, a fost reacția lui Cioloș.

Alin Prunean: ”Cîțu, fii bărbat!”

”În plină pandemie, premierul Florin Cîţu ia o decizie imatură, fără a se consulta cu partenerii de la USR PLUS! Pe lângă criza generată de pandemie, domeniul sănătăţii are nevoie de reforme serioase. E drept că Vlad Voiculescu a început să închidă robinetele şi să ia decizii reformatoare. În domeniul sănătăţii, reformă vs non-reformă este echivalent, pentru mulţi, cu a alege între viaţă şi moarte. Mi-ar plăcea să cred că şi premierul Cîţu are capacitatea să înţeleaga asta. P.S. Şi dacă tot îşi asumă această decizie, ar fi o dovadă de bărbăţie să îşi asume şi interimatul la Ministerul Sănătăţii!!!”, spune deputatul sălăjean Alin Prunean în apărarea ministrului lor.

Ramona Marincaș se întoarce acasă

Ramona Marincaș, numită în 15 martie consilier al Secretarului de stat Andreea Moldovan, se va întoarce pe funcția de director de îngrijiri medicale al Spitalului Județean de Urgență din Zalău, odată cu demiterea șefei sale. Vă reamintim că Ramona Marincaș își suspendase activitatea la SJU zalău pentru trei luni, pentru a se putea implica la vârful decizional din Ministerul Sănătății pentru modificarea Ordinului nr. 961 privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private.

5 thoughts on “Vlad Voiculescu a fost demis. Se rupe coaliția de guvernare?

  1. Aceasta coaliție e ca și o relație extraconjugală! Păcat ca nu își dau seama nici Bârna, nici Cioloș și nici Oban! E frumos la început când comiți adulterul dar într-un final se afla! Toți sunt niște curve! Le urez sa nu apuce noaptea de Înviere!

    1. Esti depășit Albano& Romina power.La mai foarte multi ani cu executare pentru ” prietenul” Olah ,penalul Liviu Dragnea.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut