noiembrie 29, 2022

”Viva la musica” aduce la Zalau peste 300 de artisti

Concurs international, la a XI-a editie
Zalaul va fi, la sfarsitul acestei saptamani, capitala muzicala a Romaniei, in municipiul nostru urmand sa fie prezenti, incepand de astazi, peste 300 dintre cei mai talentati elevi ai liceelor si scolilor de muzica din tara si de peste hotare. Ocazia este oferita de cea de-a XI-a editie a Concursului international de interpretare instrumentala si vocala “Viva la musica”, organizat de Liceul de Arta “Ioan Sima” Zalau. Potrivit informatiilor primite de la directorul liceului, profesorul Ioan Chezan, care este initiatorul si sufletul acestei manifestari, concurentii romani provin de la unitati de profil Alba Iulia, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Cluj Napoca, Deva, Hunedoara, Iasi, Lugoj, Oradea, Petrosani, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Targu Mures, Tulcea si, bineinteles, Zalau. Din strainatate participa elevi din Chisinau si Tiraspol – Republica Moldova, si Kirovograd – Ucraina.
Publicul poate asista la evolutii
Concursul propriu-zis se va desfasura maine, incepand cu ora 9,00, pe sectiuni organizate in mai multe locatii din Zalau. Astfel, la Liceul de Arta, se vor intrece concurentii de la sectiunile pian, clasele I-V; vioara, clasele I-V si V-XII; corzi grave; si canto si muzica vocala traditionala. Sala “Avram Iancu” din cadrul Primariei Municipiului Zalau va gazdui sectiunea rezervata pianistilor din clasele VI-XII, iar Scoala Populara de Arta va fi gazda sectiunii instrumente de suflat si percutie. Evolutia tinerilor artisti va fi evaluata de un juriu prezidat de profesorul Ioan Chezan. Presedintele de onoare al juriului este prof. univ. dr. Valentin Timaru, de la Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, iar presedinta comisiilor de evaluare este Maria Timaru, directorul Departamentului de Pregatire Pedagogica din cadrul aceleiasi academii. De mentionat este faptul ca la evolutiile artistilor vor putea asista toti amatorii de muzica buna, concursul fiind cu public (intrare libera).
Festivitatea de premiere a celor mai valorosi concurenti este programata pentru duminica, 10 mai, de la ora 11,00, in sala “Avram Iancu” din cadrul Primariei Zalau.
“De la scoala la universitate”
Pe langa faptul ca asigura o evaluare a nivelului fiecarui concurent in raport cu ceilalti, concursul de la Zalau are, potrivit lui Ioan Chezan, si o alta finalitate: “nivelarea” drumului acestor artisti catre invatamantul muzical superior, in cadrul unui proiect intitulat “De la scoala, la universitate”. Primul pas in acest proiect este selectarea celor mai valorosi concurenti de la fiecare sectiune, care vor sustine, in toamna, un concert la Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. La sfarsitul concertului va fi acordat si Marele Premiu al Concursului “Viva la musica”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *