decembrie 7, 2022

Viorica la Parlament, Klaus la biblioteca – era mai bine o confruntare directa!

Este pentru prima data in istoria post-decembrista, cand cei doi candidati care au reusit sa intre in turul doi al alegerilor prezidentiale 2019, nu au participat la o dezbatere si cofruntare directa. In schimb, marti 19 noiembrie 2019, am asistat la doua asa zise dezbateri, una organizata de Klaus Iohannis in Aula Biliotecii Centrale Universitare si alta de Viorica Dancila la Palatul Parlamentului.

rn

Dancila: Iohannis m-a denigrat de multe ori

rn

Candidatul PSD-ului, Viorica Dancila, dupa ce a renuntat la ideea de a merge neinvitata la dezbaterea organizata de Iohannis, si-a inceput cu ora mai devreme propria dezbatere cu jurnalisti invitati pe baza legitimatiei de presa si nu alesi de catre staff-ul de campanie precum in cazul lui Iohannis. Chiar de la inceputul conferintei Dancila l-a atacat pe Iohannis pentru a fi selectat anumiti jurnalisti, pe parcurs aceasta l-a acuzat ca ar fi denigrato de mai multe ori. ^Daca avem un presedinte care i-a impartit pe romanii, iata ca astazi avem un presedine care crede ca o parte din presa merita sa participe la o dezbatere, iar alta parte nu merita^ a spus Dancila pentru a arata ca are curaj sa dialogheze cu presa. In continuare Dancila a abordat tema politici externe, a cresterii salariilor si pensiilor. Dupa ce a vorbit despre imbunatatirea conditiilor de vot pentru romanii din diaspora, a trecut la intrebari retrorice de genul de ce Iohannis nu renunta la imunitatea de presedinte. A sugerat ca acestuia i-ar fi frica din cauza anchtelor legate de casele pe care le detine, fara sa stie sau sa spuna ca datorita Constitutiei, Presedintele Romaniei nu poate renunta la imunitate. Inainte de sesiunea de intrebari din partea jurnalistilor, Dancila a amintit de faptul ca Iohannis a dorit sa fie in 2009 premier al PSD-ului pe baza protocolului incheiat de liberali cu Adrian Nastase. Dincolo de raspunsurile pe care Dancila, le-a dat jurnalistilor pe diverse teme (justitie, sanctiuni Rusia, Dragnea, chestiunea mutarii ambasadei la Ierusalim, angajarea fiului) pentru oricine a urmarit cat de cat, dezbaterea candidatului PSD, nu poate sa spuna ca aceasta nu s-a descurcat, avand in vedere ca a raspuns fara intrupere la tot felul de intrebari incomode. In ce ne priveste, un semnal de alarma, in cazul acestui candidat, a fost raspunsul cu privire la mutarea ambasadei, daca partenerul strategic SUA, maine se trezeste ca vrea sa faca razboi, nu inseamna ca trebuie sa-si dam curs deliriul de superputere.

rn

Printre dezavantajele acestor dezbateri paralele, a fost ca in momentul in care a inceput dezbaterea lui Iohannis, care a fost anuntata si programata fara a se incerca a se fura startul, a trebuit sa renuntam sa mai urmarim dezbaterea lui Dancila, pentru a vedea cum decurge cea a candidatului PNL.

rn

Iohannis: Lupt cu candidata PSD-ului nereformat

rn

La dezbaterea lui Iohannis, insusi candidatul a fost moderator, asezat pe scaun, a avut de a dreapta si de a stanga jurnalisti invitati nominal, si-a dat asigurari ca temele nu au fost aranjate. Din intrebarile pe care am reusit sa le urmarim, nu putem sa spunem ca din ceea ce am vazut am asistat la intrebari deosebite sau incomode care sa-l puna pe Iohannis in dificultate. Raspunsurile ca de robotel, au facut ca aceea dezbatere sa fie mai degraba o conferinta de presa in care subiectul principal a fost partidul contracandidatei. Iohannis si-a inceput dezbaterea printr-un discurs, inainte de a raspunde jurnalistilor selectati, in care a declarat ca a dorit o altfel de politica, ca a intalnit un PSD puternic ostil, care a aruncat Romania in haos si ca scopul acestuia ar fi fost sa salveze cativa penali. Dupa o ora de intrebari, moderatorul Iohannis a anuntat o pauza de cateva minute, asta in timp ce contracandidata era deja de doua ore in picioare si raspundea de zori la tot felul de intrebari, cu gafe pe alocuri. Din reluarea dezbaterii lui Iohannis, pardon a conferintei de presa a candidatului PNL, aflam ca numirea salajanului Ciolos in functia de premier ^a fost candva o solutie, iar acum este Orban^. Un aspect important declarat de actual presedinte si candidat la un al doilea mandat in ce priveste numirea procurorilor, ca ocuparea posturilor se va face prin concurs, dupa expirarea interimatelor. In abordarea problemelor legate de politica internationala, fara doar si poate, Iohannis este mult mai bine pregatit decat Dancila, dar nu credem ca am avea prea multe ^obligatii istorice^ fata de unii care ne-au abandonat 50 de ani sub comunism, pentru a exclude China in a face un comert avantajos de ambele parti, fara a fi nevoie de ordonate de urgente pentru a ne proteja de lacomia unora.

rn

Nu avem pretentia de a fi acoperit tot ceea ce s-a discutat in cele doua dezbateri, conferinte de presa, numiti-le cum doriti, insa credem ca suntem in asentimentul multora, ca era mai bine o confruntare directa intre cei doi candidati, unde cu siguranta am fi vazut mult mai clar, cum se descurca cei care duminica viitoare ne solicita votul.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *