Vineri începe vaccinarea pensionarilor, a bolnavilor cronici și a lucrătorilor din domeniile esențiale

3
705
6351009 07.10.2020 A health staff prepares to administer the Russian coronavirus vaccine Gam-COVID-Vac, trade-named Sputnik V, developed by the Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology during the vaccination of medical workers, in Krasnodar, Russia. Georgiy Zimarev / Sputnik

Vineri, 15 ianuarie, începe vaccinarea categoriilor de persoane incluse în Etapa a II-a. Vorbim aici despre populația cu grad ridicat de risc (persoanele peste 65 de ani și bolnavii cronici) și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

Etapa a II-a se va derula concomitent cu vaccinarea categoriilor aflate în prima etapă.

Conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în Etapa a II-a au fost incluse persoanele cu grad ridicat de risc, adică adulții cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

În categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

Tot în Etapa a II-a au fost incluși lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale: personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Administrația Prezidențială, Parlament, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora); personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești; personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume); uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale); personalul din unitățile de învățământ și creșe; personalul poștal și din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale); personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

3 COMENTARII

  1. În prima etapă s-au vaccinat numai 1/3 dintre medici, puțin, foarte puțin. Numa neamțu zice că nu e rău, suntem pe locul 8 în UE la vaccinare, ăsta ne compară cu țărișoare precum Letonia, Bulgaria, Ungaria ș a. Neamțu dezinformează precum respiră !

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.