Vine vacanța. Încă nu s-a decis cum vor funcționa grădinițele în perioada verii

Mai sunt doar două zile de activitate în școli și grădinițe și, vineri, 10 iunie, preșcolarii și elevii intră în vacanță.

Cum nu s-a luat o decizie până acum valabilă în toate grădinițele, din partea Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, cu privire la programul de funcționare în perioada vacanței de vară a unităților de învățământ preșcolar, părinții care lucrează și nu au alte opțiuni pentru supravegherea copiilor au început să trimită adrese la ISJ, la grădinițe și, inclusiv, la Primăria Zalău.

”Taurul de coarne” a fost luat de președintele Sindicatului Romsteel Cord, Adrian Liviu Ilieș. Acesta a transmis în numele Sindicatului pe care-l reprezintă o solicitare la ISJ și, ulterior răspunsului primit de la șeful învățământului sălăjean, o altă solicitare de mediere Primăriei Zalău, astfel încât să se găsească soluții ca grădinițele să funcționeze la program prelungit și pe timpul vacanței de vară.

Credit foto: Adrian Liviu Ilieș, publicat pe grupul de facebook

”Dragi mămici,

Se pare că învățământul preșcolar este în cădere liberă. Deși de cel puțin o lună și jumătate grădinițele trebuiau să prezinte un program pentru vacanța de vară 2022, nici până acum nu îl au. Așa că, la solicitarea mai multor părinți am făcut o petiție, în data de 30.05.2022, către Inspectoratul Școlar Sălaj în care solicitam să ne prezinte un program de vacanță asemănător celor de dinainte de 2019. Am primit un răspuns ambiguu cu trimitere la niște articole din lege, dar nu și legile sau ordonanțele la care se face referire. Din acest răspuns reiese că ei nu au nici o obligație sau atribuție să organizeze programul de vacanță al grădinițelor, programul fiind atribuția Consiliului de Administrație al fiecărei grădinițe. Atunci am mai făcut o petiție și am cerut ajutorul Primăriei Municipiului Zalău și Serviciului Administrare și Monitorizare Unități de Învățământ pentru a cere intermedierea unui dialog între părinți și Consiliile de Administrație al grădinițelor. Rog părinții care se află în situația de a nu avea cu cine își lăsa copiii pe perioada vacanței de vară, să ia atitudine și să ne solidarizăm pentru a pune pe făgașul normal învățământul preșcolar și în județul nostru. Menționez că în județele vecine grădinițele au revenit la programul de dinaite de pandemie. Alăturat aveți petițiile și răspunsul Inspectoratului Școlar”, este explicația adreselor transmise instituțional, publicată pe grupul de socializare de liderul de Sindicat, Adrian Liviu Ilieș.

Inspectoratul Școlar spune că decizia aparține grădinițelor

Până în vara anului 2019, părinții erau anunțați din timp în legătură cu programul de funcționare al grădinițelor pe perioada vacanței de vară și cei care doreau să își trimită copiii depuneau cereri până la o dată stabilită la ISJ. De regulă, se opta pentru funcționare între orele 8.00-16.00, însă numărul grădinițelor varia în funcție de numărul solicitărilor. Au fost situații în care două săptămâni copiii frecventau o anumită grădiniță, apoi se mutau în altă grădiniță, astfel încât și personalul angajat să poată primi concediul legal de odihnă.

Din răspunsul transmis de ISJ Sălaj liderului de sindicat, reiese că responsabilitatea organizațională a activității și decizia privind modul de funcționare au fost pasate acum grădinițelor. Astfel că directorii grădinițelor au fost nevoiți să organizeze acum ședințele consiliilor de administrație pentru a se lua deciziile optime, astfel încât să împace și părinții, și să respecte legislația muncii, dar și perioada de igienizare și lucrări în cadrul unităților de învățământ.

Majoritatea grădinițelor care au avut marți și miercuri convocate consiliile de administrație au decis că vor funcționa la program prelungit pe perioada vacanței, însă grupele vor fi mixte.

În luna august, cel mai probabil, toate grădinițele vor fi închise.

Primăria Zalău anunță vineri concluziile medierii

Adresa Sindicatului Romsteel Cord a ajuns la Primăria Zalău, iar din datele de până acum, la grădinițe sunt în plină desfășurare ședințele consiliilor de administrație. Abia vineri vor putea fi făcute publice concluziile medierii între părinți, unități de învățământ și Inspectoratul Școlar, precum și programul grădinițelor, după cum a precizat Cristian Bârjac, purtător de cuvânt al administrației locale, pentru Graiul Sălajului.

Sindicatul a cerut ca programul grădinițelor în această vară să fie cel de dinainte de pandemie, astfel încât părinții să nu fie nevoiți să-și ia concedii fără plată pentru supravegherea copiilor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.