Vine subvenția restantă la motorină

0
66

Sumele de bani restante pe care fermierii le au de încasat pentru carburantul utilizat în agricultură, anul trecut, pe trimestrele III și IV, pentru plata ajutorului de stat pentru motorină, au fost aprobate de către Guvern. Valoarea acestora se ridică la 340.550.00 lei.

Aprobarea plafonului pentru subvenția la motorină vine după ce Asociația Forța Fermierilor (AFF) a solicitat public, Ministerului Agriculturii, să nu mai întârzie aceste plăți către producătorii agricoli. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că în ședința Guvernului din 7 aprilie s-a aprobat o Hotărâre care completează Hotărârea Guvernului nr.1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină, utilizată în agricultură. Acest act normativ are în vedere completarea pentru anul 2021 a valorii totale maxime a schemei de ajutor de stat cu suma de 340.550.000 de lei, necesară pentru plata ajutorului de stat în anul 2021, aferentă cantităților de motorină determinate la plată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și nedecontate pentru perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020.

„Aceste resurse financiare se asigură în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De asemenea, valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 este de 1,5258 lei/litru”, precizează MADR.

Reamintim faptul că activitatea fermierilor români a fost blocată de neplata accizei la motorină, aceștia susținând că nu au putut să își semene culturile de primăvară, din cauza lipsei banilor. Producătorii agricoli susțin că în niciun an nu s-au dat plățile tranzitorii așa de târziu, pentru că ne aflăm la început de aprilie deja, iar anii trecuți banii se dădeau în luna februarie. Așadar, planurile fermierilor de a semăna mai devreme primăvara aceasta au fost date peste cap de întârzierea acordării banilor pentru subvenții.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21 euro/1.000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărei valoare este 1,5258 lei/litru. Subvenția acordată de APIA este mai mică în anul 2020 (trimestrele III și IV), comparativ cu anul 2019, când decontul pentru un litru de motorină a fost de 1,8959 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.