decembrie 9, 2022

Turnurile Cetății Bathory din Șimleu Silvaniei, readuse la viață prin scanare 3D

Periplul scanărilor fotogrammetrice din cadrul proiectului AFCN “Monumente 3D. Documentarea digitală a patriomoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”, derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, a ajuns la Cetatea Báthory din Șimleu Silvaniei.

Miklós Báthori formează ramura de Șimleu a familiei, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, moștenind pe ramură maternă o serie de proprietăți, de la familia Bánffi, în județele Crasna și Cluj.

“Probabil în a doua jumătate a secolului al XV-lea cetatea de la Chinari să fi fost abandonată (1435?)-, motiv pentru care Miklós a trebuit să-și construiască o nouă reședință. Probabil acesta este motivul pentru construcția și mutarea reședinței la Șimleu Silvaniei (în actualul județ Sălaj). Prima mențiune a construcției datează din anul 1520.

Documentele confirmă ulterior această dată, ele făcând referire la o curie fortificată, denumită castellum. Transformarea renascentistă a fortificației  se leagă de nepotul voievodului și regelui Poloniei, Báthory István (Ștefan Báthory), care poartă același nume. Din 1582, nepotul Báthory István (Ștefan Báthory) aduce zidari și cărămidari din Cluj-Napoca, iar în 1592 aduce cadre de geamuri, uși și șeminee realizate de pietrari din Cluj-Napoca.

După eliberarea Oradiei din 1690, rolul militar al localității Șimleu dispare treptat. Starea fortificației se degradează treptat, procesul fiind accelerat și de războiul dintre curuți și lobonți.

Din aripa vestică a cetății a rămas doar poarta exterioară și o parte a zidului. În partea de sud,  au rămas două turnuri ale clădirilor interioare și două bastioane rectangulare ale cetății exterioare”, explică specialiștii din cadrul muzeului.

Turnurile circulare au fost scanate de specialiștii de la MJIAZ în cadrul proiectului, rezultatele fiind disponinibile pe site-ul muzeuzalau.ro

1 thought on “Turnurile Cetății Bathory din Șimleu Silvaniei, readuse la viață prin scanare 3D

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *