Persoanele care sunt nevoie sa suporte zgomotul si praful provenite de la santierele drumurilor langa care locuiesc ar putea fi despagubite de stat. La fel si cele carora le crapa peretii caselor din cauza masinilor care transporta materialele de constructii.
Senatorii au votat in aceasta luna un proiect de lege care le da dreptul la despagubiri celor afectati de constructia infrastructurii de transport. Asa ar putea aparea inca o categorie de romani care vor primi bani de la stat – persoanele imbolnavite de santiere. Indiferent ca sunt nevoite sa suporte lucrari de constructie sau de reabilitare a drumurilor comunale, judetene, nationale ori autostrazi, in zona locuintei. Daca dovedesc, cu acte medicale, ca sunt tulburati de zgomotul produs pe santier sau sunt poluati peste masura de masinile care transporta materialele de constructii, ar putea primi bani de tratament si ar putea cere daune de la stat daca le sunt afectate locuintele.
Camera Deputatilor este for decizional in acest caz si daca vor fi de acord si deputatii, statul va acoperi 90 la suta din valoarea tratamentului medical pentru vindecarea bolilor provocate de depasirea limitelor maxime admise pentru noxe si zgomot. De asemenea, potrivit proiectului, statul va achita 80 la suta din valoarea facturii de reparatie a caselor afectate de lucrarile de reabilitare a drumurilor. Despagubitii pot fi cei care au domiciliul si locuiesc efectiv intr-un imobil situat pe traseul de constructie al infrastructurii de transport, inclusiv cel situat adiacent caii de acces, folosit de mijloacele de transport pentru deplasarea materialelor. Urmeaza ca bolile pentru care va fi decontat tratamentul sa fie stabilite de executiv, iar „victimele” trebuie sa depuna o instiintare la primaria de care apartin. Pentru cei care locuiesc in apropierea arterelor nationale sau europene va plati Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, iar pentru cei din zona drumurilor comunale sau judetene, autoritatile locale.