septembrie 24, 2023

Victimele horthyştilor – comemorate la Ip

0

S-au implinit 70 de ani de la noaptea insangerată de 13 spre 14 septembrie.
Locuitorii comunei Ip i-au comemorat ieri pe cei 157 de consăteni ucişi de trupele horthyste in toamna anului 1940. Pentru locuitorii comunei sărbătoarea “Inălţării Sfintei Cruci” este zi de doliu, fiind ziua cand părinţii şi bunici lor au fost ucişi cu o cruzime de nedescris de horthyşti pentru simplu fapt că erau romani.
Zeci de sălăjeni, atat locuitori ai comunei martir, cat şi din localităţi invecinate, s-au adunat in jurul gropii comune a celor 157 de victime ale horthyştilor pentru a asista la slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi greco-catolici, care a deschis comemorarea martirilor la ora 12,30.
Alături de localnici au fost prezenţi reprezentanţii Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, ai asociaţiilor de veterani de război şi de fosti deţinuti politici, ai partidelor politice şi directori ai instituţiilor deconcentrate, care, in acompaniamentul fanfarei, au depus, după incheierea slujbei, coroane şi jerbe de flori la mormantul martirilor străjuit de Garda de Onoare a armatei.
Apoi, pentru cateva minute, profesorul de istorie, Silviu Junjan, a reconstituit pe scurt noaptea insangerată de 13 spre 14 septembrie, urmat de un scurt omagiu adus de Florian Costruţ, veteran de război, rămas fără maini in cel de-al doilea război mondial, şi care prin recitarea catorva versuri a rememorat suferinţa indurată de romani.
De la cimitir, oficialităţile şi localnici au coborat la monumentul martirilor din centrul satului, unde au fost depuse jerbe de flori, iar prefectul Alexandru Vegh a indemnat la unitate: “doar impreună, cu toleranţă şi res-pect reciproc putem trece de toate greutăţile”. “Şi tot impreună, să fim mereu prezenţi la momentele de comemorare a eroilor martir pentru a depune, cu respect, la monumentul dedicat lor, o floare şi un pios omagiu”, a spus prefectul.
Discursul prefectului a fost urmat de cel al primarului comunei Ip, Ioan Boer, după incheierea căruia elevii şcolilor din Ip şi Cosniciu de Jos au susţinut un scurt program artistic.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut