februarie 9, 2023

Ca vorbim despre mari companii ori despre IMM-uri, criza internationala nu a a ocolit pe nimeni. La nivel judetean, unitatile Michelin, Tenaris si Cuprom au fost silite sa-si inchida portile aproape o luna, pe fondul reducerii comenzilor. Ca urmare, peste 3.000 de oameni au intrat in vacanta ori in somaj tehnic. Alti 700 au ramas pe drumuri, dupa ce unele societati din judet si-au restrans activitatea, tot din cauza crizei.
Desi fabricile sus-amintite si-au reluat productia, efectele crizei vor continua sa ne dea batai de cap si in 2009, daca nu chiar si in 2010, dupa cum sustin analistii economici. Cu toate acestea, guvernantii nu par sa se dea de ceasul mortii in incercarea de a gasi solutii care sa calmeze situatia. Reprezentantii Guvernului Tariceanu au negat pana in ultima clipa ca Romania se confrunta cu o perioada de criza. Ba mai mult, in inconstienta lor, au afirmat ca tara noastra va fi ocolita de gravele probleme care lovesc nu doar SUA, ci si statele europene. Nici proaspatul guvern condus de Emil Boc nu pare sa ia foarte in serios acest aspect, abrogand poate singura initiativa inspirata a predecesorilor sai vizavi de I indulcireaI efectelor crizei economice. Potrivit unei ordonante, pentru fiecare loc de munca nou creat pe care ar fi incadrat someri, angajatorii ar fi urmat sa beneficieze de 1.000 de euro. Noul Guvern a decis ca masura nu-si are sensul, ignorand ca, la nivelul intregii tari, mii de oameni vor ingrosa randurile somerilor.
Mult promisa scutire de impozit pe profitul reinvestit nu a fost batuta, inca, in cuie, desi programul anti-criza al PD-L cuprinde aceasta prevedere. Oamenii de afaceri sustin ca o astfel de masura nu doar ca ar crea noi locuri de munca, dar ar amplifica investitiile a cel putin 30% dintre firmele din Romania, in conditiile in care cateva dintre marile companii iau in considerarea mutarea productiei in alte state.
Din pacate, cand tara arde, baba a decis, din nou, sa se pieptene. Toate energiile alesilor sunt, acum, concentrate pe elaborarea si aprobarea unor acte normative care sa taie din salariile sefilor de institutii ale statului ori care sa interzica angajatilor de la stat, pensionati, sa fie remunerati si cu salariu, si cu pensie. Evident ca si aceste aspecte trebuie rezolvate, dar vorbim despre mii de oameni din sectorul privat care pot ramane in orice clipa pe drumuri si carora statul va fi obligat sa le plateasca ajutorul de somaj, dintr-un sac care, ca ne place sau nu, are fund.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut