ianuarie 29, 2023

Mileniul trei nu a inceput pentru omenire sub cele mai bune auspicii. Anul recent incheiat, 2008, doar pentru China a fost prosper, in timp ce celelalte tari au avut regres economic si financiar. Spre exemplu, in lunile noiembrie – decembrie, producatorii si dealerii de autoturisme au scazut productia, au disponibilizat masiv salariati. Nu era nici o problema daca efectele s-ar fi oprit la acest sector economic. Chiar daca in Romania s-a resimtit mai tarziu si intr-un grad mai mic, recesiunea economico-financiara a lovit destul de dur unele sectoare. In industrie, multe unitati si-au redus productia. Apoi, moneda nationala n-a mai facut fata cursului valutar, leul ajungand un biet “pui” pe langa moneda europeana – euro, si dolarul american. Efectele s-au resimtit si se simt la facturile cu utilitati, dar si la preturile unor produse de baza – care au crescut, nu mult, dar suficient pentru a saraci si mai mult populatia.
Ca urmare a unor masuri restrictive impuse de sistemul bancar in acordarea creditelor, sectorul imobiliar a fost “lovit” destul de tare: a incetinit ritmul investitiilor in constructii, apartamentele nou construite nu mai au beneficiari; vanzarea-cumpararea apartamentelor si locuintelor in general au scazut dramatic, mai cu seama pentru cei care vand, dar nici cumparatorii nu se inghesuie la “tejghea” – din lipsa fondurilor banesti disponibile, ca urmare a noilor reguli de obtinere a creditelor pentru nevoi personale.
Din pacate, criza economico-financiara mondiala abia acum isi arata “coltii” si-n alte domenii din tara noastra. Noul executiv, la investitura din decembrie, a incercat sa linisteasca populatia prin interventii televizate cum ca la noi nu va fi ca-n alta parte. Probabil ca de unde nu-i, nici Dumnezeu nu ia, dar tot cei saraci vor fi si mai saraci, iar cresterea “prognozata” se vor cam amana pe alta data. Asa ca “mai bine” vor prinde generatiile viitoare. Viata ne demonstreaza ca este ca o fiara, cine are va avea si-n continuare, cine n-are, sa mai astepte, sa stea la rand. Deocamdata, Romania trebuie sa astepte. Cat timp? Vom vedea la timpul potrivit de ceasul celor bogati.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut